Στον κατάλογο των τεσσάρων γεύσεων (γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό) προστέθηκε το 2009 η πέμπτη, με το όνομα Umami, που εκφράζει την ουσία της νοστιμιάς. Έρευνα για το Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία υποστηρίζει πως υπάρχει και έκτη γεύση, καθώς μπορεί να γίνουν αντιληπτοί δύο κοινοί υδατάνθρακες που βρέθηκαν σε ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Nutrition» και υποστηρίζει πως ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν άμεσα τη γεύση του αμύλου.
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ράσελ Κιστ συνέδεσε την αυξημένη πρόσληψη ενεργειακά πυκνών τροφών με την παχυσαρκία. «Αυτοί που έφαγαν περισσότερους υδατάνθρακες είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης», ανέφερε η ερευνήτρια Τζούλια Λόου, η οποία εξήγησε πως όσοι έχουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη γεύση τείνουν να έχουν περισσότερα κιλά. Η σύνδεση αυτή πάντως χρήζει περαιτέρω έρευνας, καθώς το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό.