Με πλιγούρι αντί για ρύζι, και με κόκκινη σάλτσα, τα κιλτιρίτσια από το Ακ Νταγ Ματέν είναι τα ποντιακά γιουβαρλάκια και είναι ό,τι πρέπει τώρα που ο καιρός αρχίζει και ψυχραίνει.
Το pontosnews.gr σας τα παρουσιάζει όπως τα μαγείρεψαν η Μαρία Σιδηροπούλου και ο Αλέξανδρος Καρυπίδης (από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νίψας) στο 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας που έγινε στο Θρυλόριο της Κομοτηνής.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά |
1 φλ. τσαγιού πλιγούρι |
4 κρεμμύδια ξερά |
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο |
5-6 ώριμες ντομάτες |
δυόσμο |
αλάτι |
μαύρο πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το πλιγούρι, δύο τριμμένα κρεμμύδια και δυόσμο, και τα ζυμώνουμε.
- Πλάθουμε τα κιλτιρίτσια σε μικρές μπάλες όπως τα γιουβαλάρκια.
- Τρίβουμε τις ντομάτες.
- Σε μια κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε τις ντομάτες κι αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε τα κιλτιρίτσια και λίγο νερό, και αφήνουμε να βράσουν 15-20΄.