Σαράντα δύο εκατομμύρια ευρώ που έκαναν φτερά, 10.000 εξαπατημένοι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και ένας ιδιοκτήτης εταιρείας ασφαλιστικών προϊόντων που παραμένει ασύλληπτος, συνθέτουν μια υπόθεση που απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και χιλιάδες Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία εδώ και αρκετά χρόνια.
Πρωταγωνιστής είναι ένας επιχειρηματίας από τη Λάρισα, που μετανάστευσε το 1972 στη Γερμανία για να ένα καλύτερο μέλλον. Το 1977 ίδρυσε ασφαλιστική εταιρεία πουλώντας ασφάλειες ζωής και συνταξιοδοτικά προγράμματα σε Έλληνες μετανάστες. Το 1992 ίδρυσε στην Ελλάδα ασφαλιστική εταιρεία, παίρνοντας άδεια από το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου και εμφανίζοντας κεφάλαια 500 εκατ. δραχμών. Ο έξυπνος επιχειρηματίας πούλησε ασφαλιστικά προϊόντα από την πρώτη του εταιρεία στη δεύτερη με προμήθεια 10% επί των ασφαλίστρων όταν στη Γερμανία ασφαλιστικοί κολοσσοί πληρώνονταν προμήθεια για ανάλογα συμβόλαια μόνο 2%. Τα χρήματα που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι καταθέτονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διέθετε η εταιρεία στη Γερμανία.
Από τα τέλη του 2008 η γερμανική εποπτική αρχή έγινε αποδέκτης εκατοντάδων καταγγελιών για την αφερεγγυότητα της εταιρείας η οποία μέχρι και το 2009 ανανέωνε την άδειά της από το ελληνικό Δημόσιο. Το 2010 η εποπτική αρχή ενημέρωσε για τις καταγγελίες την αρμόδια αρχή στην Ελλάδα και η Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος διαπίστωσε σε έλεγχό της ότι τα πιστοποιητικά που η εταιρεία προσκόμιζε για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων της ήταν πλαστά. Έτσι τον Ιανουάριο του 2011 ανακλήθηκε η άδεια ενώ το τηλεφωνικό κέντρο στο Εγγυητικό Κεφάλαιο «βομβαρδίστηκε» από πελάτες της ασφαλιστικής εταιρείας, οι οποίοι ρωτούσαν με αγωνία για την τύχη των χρημάτων τους.
Το έλλειμμα που διαπιστώθηκε στην εταιρεία ή αλλιώς τα χρήματα που έκαναν «φτερά» ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ 42 εκατ. ευρώ.
Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που ακολούθησε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της και ο διορισμός εκκαθαριστή, απέδειξαν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της δεν ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ και τελούν υπό κατάσχεση σε γερμανική τράπεζα. Τα θύματα κατέθεσαν μηνύσεις και αγωγές σε Ελλάδα και Γερμανία. Στα ελληνικά δικαστήρια ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του, εναντίον των οποίων κατατέθηκαν οι μηνύσεις, δεν εμφανίστηκαν ποτέ ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής τους αλλά οι γερμανικές Αρχές δεν το εκτέλεσαν επικαλούμενοι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζημιωθέντες της εταιρείας είναι περίπου 10.000 Έλληνες μετανάστες στην Γερμανία στην πλειοψηφία τους. Ένα μέρος από αυτούς έχει αποζημιωθεί σε ποσοστό 70% των συμβολαίων του από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει αποζημιωθεί αφού το ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνωρίζει τα ασφαλιστικά προϊόντα που τους είχε πουλήσει η εταιρεία. Για το λόγο αυτό έχει κατατεθεί αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου από εκείνους που δεν έχουν αποζημιωθεί και έχασαν τα χρήματά τους, καθώς –όπως υποστηρίζουν στην αγωγή τους– το ελληνικό Δημόσιο έδινε από το 1993 έως και το 2010 άδεια στη συγκεκριμένη εταιρεία παρόλο που, όπως αποδείχθηκε, προσκόμιζε πλαστά στοιχεία για το αποθεματικό της.
- Πηγή: protothema.gr.