Το προσφυγικό πρόβλημα εντείνεται στη χώρα μας και η κατάσταση αντί να εξομαλύνεται χειροτερεύει. Η Λέσβος φιλοξενεί 7.500 μετανάστες, η Χίος 2.200 και η Σάμος 2.500. Αυτά σε ό,τι αφορά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δέχθηκαν και δέχονται τον μεγάλο όγκο των μεταναστευτικών ροών, διότι κι άλλα νησιά περιοχές υποφέρουν, όπως η Λέρος, η Κως, αλλά και η ενδοχώρα.
Όσο κι αν έχουν περιοριστεί οι ροές, δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς, με αποτέλεσμα να προστίθενται κι άλλοι μετανάστες στην ήδη εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.
Ένα σύστοιχο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας των παραλείψεων της κυβέρνησης και της καθυστέρησης των αρμοδίων αρχών – οι οποίες όμως πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι λειτουργούν υποστελεχωμένες – είναι η διόγκωση αυτής της κρίσης. Οι αποφάσεις επί των αιτήσεων για την παροχή ασύλου καθυστερούν υπέρμετρα, οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών δεν είναι οι ενδεδειγμένες και όλα αυτά γεμίζουν τα ειδησεογραφικά πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νικήτας Κώτσιαρης)
Για παράδειγμα, η εδρεύουσα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας Handelsblatt αναφέρει: «Σχεδόν 15.000 πρόσφυγες πολέμου και άνθρωποι που μετανάστευσαν λόγω φτώχειας βρίσκονται καθηλωμένοι στα ελληνικά νησιά και καλούνται να ζήσουν εκεί κάτω από καταστροφικές συνθήκες: σε υπερπλήρεις σκηνές και χωρίς επαρκή πρόσβαση σε τροφή και νερό». Επίσης, η αυστριακή Der Standard αναφέρει κάτι εφιαλτικό. Ότι αρκετές ΜΚΟ ζητούν να τερματιστεί ο εγκλεισμός των μεταναστών, όσο αναμένουν την απόφαση των αρχών του κράτους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων στη χώρα, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και στο αίσθημα ασφαλείας. Αρκεί μόνον να θυμηθούμε το πρόσφατο περιστατικό με τον Σύρο υπήκοο στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος απεδείχθη ότι ήταν ένας εξτρεμιστής, αλλά είχε υποβάλει αίτημα ασύλου, ως πρόσφυγας.
Η εικόνα, συν τοις άλλοις, της Ελλάδος πλήττεται ανεπανόρθωτα από τη μη τήρηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της αδυναμίας της να χειριστεί τέτοιους μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών.
Ευτυχώς, η αλληλεγγύη και η φημισμένη ελληνική φιλοξενία αναπληρώνει τις όποιες ελλείψεις σε τεχνικό επίπεδο. Ωστόσο, ακόμη κι αυτές έχον φτάσει στα όριά τους, δεδομένου ότι η ίδια η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Καλογήρου επισημαίνει το ανθρωπιστικό θέμα που μένει ανεπίλυτο. Τονίζει, επιπλέον, ότι τα κέντρα φιλοξενίας δεν φτάνουν και οι μετανάστες είναι μέσα στις πόλεις. Ήδη, στη Λέσβο φαίνεται να απαιτείται να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, αφού 150 Αφγανοί μετανάστες εδώ και λίγες ημέρες έχουν αποχωρήσει από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και έχουν εγκατασταθεί στην πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης. Συνέπεια του ανωτέρω γεγονότος είναι ότι δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες βασικής υγιεινής, ούτε παρέχεται τροφή.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε μια επιστολή από 19 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία δεν έχει δώσει απάντηση. Το χειρότερο είναι ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν έχουν λύση για τη μεταναστευτική κρίση, η οποία σοβεί ακόμη στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στα άλλα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
- Με πληροφορίες από: pontosnews, iefimerida, protothema.
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα maurokouti.gr.