Ένα «σύστημα ανέπαφης παράδοσης τροφής» δημιούργησαν ερευνητές των πανεπιστημίων του Σάσεξ και του Μπρίστολ, χρησιμοποιώντας υπερήχους για την αιώρηση μικρών ποσοτήτων φαγητού και ποτού, που μπορούν να κατευθυνθούν προς το στόμα μας!
Χάρη στην αιώρησή τους, τα τρόφιμα αποκτούν πιο έντονη και καλύτερη γεύση.
Με τη νέα συσκευή που κατασκεύασαν οι Βρετανοί, οι τροφές θα αιωρούνται και θα καταλήγουν μόνες τους στο στόμα μας. Παράλληλα, αλλάζει και η παραδοσιακή διαδικασία της γευσιγνωσίας, καθώς π.χ. σταγόνες κρασιού είναι δυνατό να αιωρηθούν στη μέση του αέρα και μετά να καταλήξουν στη γλώσσα του ανθρώπου.
Η γαστρονομική εμπειρία θα είναι εντελώς διαφορετική όπως υπόσχεται το TastyFloats, με την τεχνολογία θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί και σε άλλα πεδία, εμπλουτίζοντας την εμπειρία στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα και τα βιντεοπαιχνίδια.
Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών δείχνουν ότι οι αιωρούμενες τροφές έχουν πιο έντονη και πιο ευχάριστη γεύση. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να παρακινήσει τους σεφ να πειραματιστούν στην κουζίνα τους.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσι Θανχ Βι του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Υπολογιστή-Ανθρώπου της Σχολής Μηχανικών και Πληροφορικής του Σάσεξ επισήμανε σχετικά: «Οι περισσότεροι είμαστε γνώστες της μοριακής γαστρονομίας, που αλλάζει τις φυσικές και χημικές ιδιότητες της τροφής για να δημιουργήσει νέες γευστικές εμπειρίες. Επίσης, μερικοί κορυφαίοι σεφ ήδη παρουσιάζουν αιωρούμενα πιάτα, αλλά χρησιμοποιούν τη δύναμη του μαγνητισμού για να ανυψώσουν το πιάτο μάλλον, παρά το φαγητό. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι είναι εφικτό να κάνουμε τις ίδιες τις μπουκιές και τις γουλιές να αιωρούνται».
Μετακίνηση… τροφής με υπερήχους
Η τεχνολογία του TastyFloats χρησιμοποιεί φθηνούς μορφοτροπείς (transducers) υπερήχων, που δημιουργούν ένα στατικό κύμα υπερήχων. Τα κύματα αυτά «χειραγωγούνται» με τέτοιο τρόπο, ώστε να δρουν ως ακουστικά ολογράμματα, δημιουργώντας έτσι αόρατα σχήματα, τα οποία παγιδεύουν ένα αντικείμενο στη μέση του αέρα.
Αλλάζοντας το σχήμα αυτών των ακουστικών ολογραμμάτων κατά βούληση, είναι δυνατό μια μπουκιά φαγητού ή μια γουλιά ποτού όχι μόνο να αιωρείται μένοντας ακίνητη, αλλά να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και μόνη της να παραδοθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως σε ένα ανοιχτό στόμα! Η τεχνολογία μπορεί να ρυθμιστεί, έτσι ώστε είτε να μεταφέρει φαγητά με συγκεκριμένη σειρά, π.χ. πρώτα μπουκιές τυριού και μετά γουλιές κρασιού, είτε ταυτόχρονα, π.χ. μαζί καφέ με γάλα.
Μέχρι τώρα, το σύστημα TastyFloats έχει τη δυνατότητα να ανυψώσει και να μετακινήσει μόνο μικρές ποσότητες στερεάς ή υγρής τροφής. Πρόθεση των ερευνητών είναι να το βελτιώσουν, ώστε στο μέλλον να μπορεί να κάνει το ίδιο με μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, «απογειώνοντας» την εμπειρία στην κουζίνα!