Η τεχνολογία κάνει άλματα καθημερινά και διαμορφώνει έναν κόσμο που δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν που γνωρίζουμε. Δεν πρόκειται για σενάριο του μέλλοντος, αλλά για την καθημερινότητά μας από το 2020 και μετά. Δηλαδή τη δεκαετία του ’20 τίποτε δεν θα θυμίζει το σήμερα. Μια σειρά νέων τεχνολογιών αλλάζουν άρδην τη ζωή των ανθρώπων.
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν ο κόσμος θα είναι καλύτερος ή χειρότερος. Σίγουρα όμως θα είναι διαφορετικός.
Όταν στις στήλες αυτές γράφαμε για την είσοδο των ρομπότ στην αγορά εργασίας και την υποκατάσταση του ανθρώπου, ορισμένοι μίλησαν για υπερβολές. Οι υπερβολές γίνονται, πλέον, πραγματικότητα. Η λύση που αναζητούν, προς το παρόν, περιστρέφεται γύρω από τη φορολόγηση του ρομπότ για τη συντήρηση –και εκπαίδευση– του άνεργου ανθρώπου. Μην αποκλείετε να δούμε κάποια στιγμή και την εξέγερση των ρομπότ.
Ανθρωποειδές ρομπότ από τρισδιάστατη εκτύπωση (φωτ.: EPA / Jerome Favre)
Παραδοσιακά, οι προσπάθειες που γίνονται είναι σ’ αυτήν την κατεύθυνση, στην ένταση εργασίας. Δηλαδή στην υποκατάσταση του ανθρώπου από τις πολύ σκληρές εργασίες που κάνει. Μια ποικιλία υψηλών τεχνολογιών βρίσκεται σε εξέλιξη με πρακτικά αποτελέσματα. Ας δούμε έξι από αυτές.
Μη επανδρωμένα μέσα (drone)
Οι σχετικές επενδύσεις στις ΗΠΑ φθάνουν τα 127 δισ. δολάρια και αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων, όχι μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσεται η τεχνολογία είναι η παρακολούθηση της προόδου διαφόρων έργων. Αλλά και πολλές άλλες.
(Φωτ.: EPA / Robin Utrecht)
Τρισδιάστατη εκτύπωση
Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, γνωστή και ως «παραγωγή προσθέτων», χρησιμοποιείται πλέον από την πλειοψηφία των βιομηχανικών κατασκευών σε ανεπτυγμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ. Και οι εφαρμογές της αυξάνονται από την κατασκευή τρισδιάστατων τυπωμένων κτηρίων στην Κίνα και τις Κάτω Χώρες μέχρι την εκτύπωση ανταλλακτικών επιτόπου. Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντικό κόστος, μειώνοντας το χρόνο της διαμόρφωσης των σχεδίων και το χρόνο κατασκευής των έργων με λιγότερη σπατάλη πόρων, καθώς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων επαγγελμάτων όπως οι ηλεκτρολόγοι και οι υδραυλικοί.
Η εκτύπωση 3D θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, χτίζονται και διατηρούνται οι πόλεις παγκοσμίως.
Επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented reality)
Είναι το αντίθετο της εικονικής πραγματικότητας. Η «ενισχυμένη» –ή κατ’ άλλους «επαυξημένη»– πραγματικότητα είναι αυτό που φανερά λέει η ονομασία της. Πρόκειται για την «προσθήκη εικονικής πληροφορίας μέσω κατάλληλων συσκευών στο περιβάλλον (χώρο, αντικείμενα, ανθρώπους) το οποίο αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος μέσω των αισθητηρίων οργάνων του». Π.χ. ο φακός που έχουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο κράνος τους ενισχύει την πραγματική εικόνα που έχουν.
(Φωτ. EPA / Jerome Favre)
Υπάρχουν σαφείς δυνατότητες για υποδομές που θα διευκολύνουν τον τρόπο που η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ασφάλεια της πόλης και να βοηθήσει τους ανθρώπους να περιπλανηθούν μέσω κόμβων μεταφοράς όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αεροδρόμια. Η ΑR έχει επίσης τη δυνατότητα να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα κατά την εκτέλεση εργασιών, π.χ. με τον ανάλογο εξοπλισμό των εργαζομένων ώστε να λαμβάνουν ειδικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω έξυπνων γυαλιών, και την επιτάχυνση και βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας της ανταλλαγής πληροφοριών στο χώρο εργασίας.
Έξυπνες πόλεις / Πλέγματα
Οι έξυπνες τεχνολογίες που συνδυάζουν την ψηφιακή συνδεσιμότητα με την έξυπνη επεξεργασία αρχίζουν ήδη να φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν, δημιουργούν και χρησιμοποιούν τις υποδομές.
Οι έξυπνες πόλεις και τα δίκτυα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που συνδέονται με την υποδομή – από τη διαχείριση των επιπτώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως τις συσκευές ελέγχου και εγκαταστάσεις σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Μερικές από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις αφορούν την ενεργειακή υποδομή, τις επιπτώσεις στα έξυπνα, ψηφιακά ενεργοποιημένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, την αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις ανακαλύψεις στην αποθήκευση ενέργειας.
Η Σιγκαπούρη θεωρείται πρότυπο έξυπνης πόλης
Αυτές οι επιπτώσεις κλιμακώνονται τώρα παγκοσμίως: περίπου το 40% της παραγωγικής ικανότητας στη Γερμανία προέρχεται από τη διανεμημένη παραγωγή (η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πολλές μικρές και διεσπαρμένες γεωγραφικά μονάδες) και το 25% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας θα προέλθει από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2018.
Αυτόνομα οχήματα
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν την κινητικότητα, με τεράστιες συνέπειες στο σχεδιασμό των πόλεων, από τα αεροδρόμια ως τους δρόμους. Έχουν αναπτυχθεί υπηρεσίες κοινόχρηστων αυτοκινήτων που βοηθούν τους ανθρώπους να μετακινούνται. Θα βρίσκονται σε συγκεκριμένα πάρκινγκ – ήδη κάτι ανάλογο λειτουργεί στο αεροδρόμιο του Heathrow. Σε λίγο θα εμφανιστούν και στις πόρτες μας για να μας μεταφέρουν στις διακοπές μας και να επιστρέφουν, μόνα, στη μόνιμη θέση τους.
Έτσι, θα αντικατασταθούν και τα δημόσια συστήματα μαζικής μεταφοράς, ο ανθρώπινος χρόνος θα απελευθερωθεί, θα ταξιδεύουμε πιο προσεκτικά και θα χρησιμοποιούμε τον συντομότερο δρόμο.
Είναι σημαντικό ότι η κινητικότητα στις πόλεις θα πρέπει να είναι διατροπική, δημιουργώντας την ανάγκη να ενσωματωθεί η υποδομή για αυτόνομα αυτοκίνητα με εγκαταστάσεις για περπάτημα, ποδηλασία και δημόσιες συγκοινωνίες.
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Thinks)
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) είναι ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο δίκτυο ψηφιακά συνδεδεμένων αντικειμένων –συσκευών, οχημάτων και άλλων– με ενσωματωμένους αισθητήρες και έξυπνες υπολογιστικές δυνατότητες, ενώ το Βιομηχανικό IoT (Industrial Internet of thinks – IIoT) είναι ένα υποσύνολο που χρησιμοποιείται στους τομείς της βιομηχανοποίησης και της βιομηχανίας.
(Φωτ.: EPA / Carsten Koall)
Σε στενή σχέση με τις έξυπνες πόλεις, τόσο το IoT όσο και το ΙIoT ανοίγουν δρόμο για ένα μέλλον όπου μια μεγάλη γκάμα δεδομένων θα είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας πολλές επιπτώσεις στον τομέα των υποδομών.
Οι επιπτώσεις αυτής της τεχνολογικής επανάστασης είναι τεράστιες. Τα πάντα, από το σπίτι μέχρι τους δρόμους και τη δυνατότητα να επικοινωνούμε σε μακρινές αποστάσεις, θα είναι δυνατά. Ένα απλό καθημερινό παράδειγμα είναι η δυνατότητα που θα έχει κάποιος να παρακολουθεί τι γίνεται σε κάποιο εξοχικό του, και όταν πηγαίνει να μείνει σ’ αυτό να επηρεάζει τη λειτουργία της θέρμανσης ή οτιδήποτε άλλο από το δρόμο μέσω κατάλληλων συσκευών.
Επιμέλεια: Παντελής Σαββίδης.