Τις χημικές ουσίες που περιέχουν χλώριο «κατηγορούν» επιστήμονες για την αύξηση του χρόνου αποκατάστασης της τρύπας του όζοντος. Νέα διεθνής επιστημονική μελέτη σημειώνει ότι οι εν λόγω ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως από τις χημικές βιομηχανίες αυξάνονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα.
Σε μεγάλο βαθμό η εκπομπή ουσιών που περιέχουν χλώριο γίνεται στην Κίνα, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κανονισμοί που να περιορίζουν τη χρήση τους.
Πέρσι οι επιστήμονες είχαν αναφέρει ότι υπάρχουν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι έχει αρχίσει η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα, το οποίο αποτελεί ασπίδα για την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου. Σύμφωνα με τις πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις, η αποκατάσταση θα μπορούσε να συμβεί το 2050, ωστόσο η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Atmospheric Chemistry and Physics ανεβάζει τον χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον κατά δύο ή τρεις δεκαετίες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντέιβιντ Όραμ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, πιστεύουν ότι μια νέα και υποτιμημένη απειλή για το όζον είναι το διχλωρομεθάνιο, που χρησιμοποιείται ως χημικό διαλυτικό κυρίως από τις βιομηχανίες χρωμάτων και φαρμάκων. Τα επίπεδά του στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί κατά 60% την τελευταία δεκαετία. Απειλητικό είναι και το 1,2-διχλωροαιθάνιο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του PVC.
Η μελέτη σημειώνει ότι το διχλωρομεθάνιο και το διχλωροαιθάνιο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των ουσιών που απαγορεύονται από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες, όπως η δρ Σούζαν Στράχαν της NASA, δήλωσαν στο BBC ότι δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι όντως αυτές οι ουσίες ανεβαίνουν έως το στρώμα του όζοντος και το βλάπτουν.