Σε μια απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων, νοτιοανατολικά της Σαμψούντας, κοντά στον εθνικό δρόμο που οδηγεί στην Τραπεζούντα, απέναντι από την Όξε, ο συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης ανακάλυψε, το 2007, μια ερημωμένη εκκλησία. Από το δρόμο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα και ατενίζει ψηλά από το βράχο της το ποτάμι Κιραζλίκ και τη Μαύρη θάλασσα.
Την έχουν ονομάσει εκκλησία του Αλτίν Καγιά (εκκλησία του χρυσού βράχου).
Κι αυτό γιατί μετά τον ξεριζωμό του 1923, στο βράχο που «πατάει» έσκαβαν οι Τούρκοι με κασμάδες για να βρουν χρυσό.
Είναι μοναδικής ακουστικής τεχνοτροπίας με κιούπια διασκορπισμένα στους τοίχους. Το οικοδόμημα παραπέμπει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ιασώνειο Ακρωτήριο (στην επαρχία Ορντού). Την ομοιότητα των δύο εκκλησιών επιβεβαίωσε στον Μιχάλη Καϊκουνίδη, ο τότε γ.γ του Δήμου Κουτλουκέντ, Σερέφ Αυντίν.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ιασώνειο Ακρωτήριο αντικατέστησε αρχαϊκό ναό της περιοχής, που είχε χτιστεί επίσης για τον ίδιο σκοπό, την προστασία των ναυτικών. Στέκεται σε κατάφυτο μοναχικό σημείο, ακριβώς δίπλα σε ένα φάρο, με θέα τα κύματα του Εύξεινου, να χτυπούν τον Πόντο.
Χτίστηκε το 1868 από Έλληνες και χριστιανούς Γεωργιανούς.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ιασώνειο Ακρωτήριο (φωτ.: wikipedia)
Την εκκλησία του Αλτίν Καγιά όταν την ανακάλυψε ο Μιχάλης Καϊκουνίδης, οι ντόπιοι τη χρησιμοποιούσαν ακόμη σαν στάνη για πρόβατα. Από την επόμενη χρονιά όμως, η βεβήλωση του χώρου σταμάτησε.
«Σε μια επίσκεψη μου, έκανα το θρησκευτικό μου καθήκον, που μου το επέβαλαν οι ψυχές των προγόνων μας και η πίστη μου», περιγράφει στο pontos-news.gr o Μιχάλης Καϊκουνίδης.
Με αγίασμα και λάδι από την Παναγία Σουμελά του Βερμίου, ράντισε τους τοίχους άναψε καρβουνάκια και καντηλάκι, έφερε βρασμένο σιτάρι για τις ψυχές των προγόνων και έστησε μικρές εικονίτσες. Η εγκαταλελειμμένη εκκλησία ζωντάνεψε έστω και για λίγα λεπτά.
«Παράλληλα, έβαλα στο αυτοκίνητό μου να παίζει λειτουργία από μονή των Μετεώρων. Απέδωσα τιμές και ένιωσα να εκκλησιάζομαι, όπως οι προγονοί μας που ζούσαν κάποτε εκεί», θυμάται με συγκίνηση ο Μιχάλης Καϊκουνίδης.
Το πανέμορφο τοπίο όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αλτίν Καγιά προσελκύει, όπως μας λέει ο Μιχάλης Καϊκουνίδης, ζευγάρια νεονύμφων που κρατάνε μαζί με τις στιγμές της πρώτης ευτυχίας της και την εικόνα της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που στέκει αγέρωχη στο βράχο της, σε πείσμα του χρόνου και της εγκατάλειψης.
- Ευχαριστούμε τον Μιχάλη Καϊκουνίδη που μοιράστηκε την ιστορία και τις φωτογραφίες της εκκλησίας του Αλτίν Καγιά με τους αναγνώστες του pontos-news.gr