Η πόλη που ιδρύθηκε από τη βασίλισσα της Ηράκλειας του Πόντου Άμαστρη, στη θέση της αρχαιότερης Σησάμου η οποία ήταν αποικία των Μεγαρέων, η ιστορική Άμαστρις (Amasra) της Αρχαίας Παφλαγονίας, αποκαλύπτεται μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εκτός από τα ευρήματα της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου που είναι ήδη φημισμένα, η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει τώρα στο φως εντυπωσιακά μνημεία από την αρχαία πόλη.
Τα μισά από τα μνημεία της αρχαίας πόλης εκτιμάται ότι βρίσκονται κάτω από το νερό και οι έρευνες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια αρχαία πόλη βυθισμένη, εκεί που σήμερα δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις και επίσης εντοπίσαμε πολύ σημαντικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια της εκσκαφής. […] Εντοπίσαμε από κτήριο της Βυζαντινής περιόδου που εκτιμάται ότι ήταν αποθήκη έως οικιακά ρωμαϊκά λουτρά, αίθουσες συναθροίσεων και σπίτια με πολύ ιδιαίτερα μωσαϊκά», δήλωσε στην Hurriyetdailynews.com o διευθυντής του μουσείου της πόλης Μπαράν Αϊντίν.
«Υπολογίζουμε ότι ο πληθυσμός της πόλης στα ρωμαϊκά χρόνια έφτανε τις 50.000, ενώ σήμερα είναι μόνο 6.000. Αυτό δείχνει ότι η πόλη εξαπλωνόταν σε μια μεγάλη έκταση. Το γεγονός ότι η αρχαία πόλη υπήρξε λιμάνι μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχουν απομεινάρια της κάτω από το νερό. […] Έχουμε εντοπίσει απομεινάρια από μικρές αποθήκες, από το λιμάνι, ναυάγια πλοίων και άγκυρες. Θεωρούμε λοιπόν πιθανό να βρούμε κτήρια που βυθίστηκαν πολλά μέτρα κάτω από το νερό και ίχνη μια βυθισμένης πόλης. Μπορεί να βυθίστηκαν μετά από σεισμό, όπως συνέβη με τα κτήρια που βυθίστηκαν τον Αύγουστο του 1999 από το σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά», πρόσθεσε.
Όπως υποστήριξε ο Αϊντίν οι έρευνες θα εντατικοποιηθούν την επόμενη χρονιά ειδικά στο κομμάτι αυτό των υποθαλάσσιων ερευνών, σημειώνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος που δοκιμάστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά για τις ανασκαφές στο Λιμάνι του Θεοδοσίου στο Γενί Καπί, στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν τα ναυάγια 37 πλοίων της Βυζαντινής περιόδου. Χρησιμοποιούνται βαθυσκάφη με ένα σύστημα που «ρουφά» την άμμο από το βυθό.
Η Άμαστρις εντάσσεται σήμερα στην επαρχία Μπαρτίν της Τουρκίας. Η φυσική ομορφιά και η ιστορία της αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους ξένους, με αποτέλεσμα ο τουρισμός να αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσόδους για τους κατοίκους της. Φυσικό είναι λοιπόν οι Αρχές να θέσουν να τονώσουν τη δραστηριότητα αυτή αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.
Πηγή: Hurriyetdailynews.com