«Μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας αν και ποιον θέλουμε να ψηφίσουμε», δηλώνει ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Γερμανίας Γκιοκάι Σοφούογλου, αναφερόμενος στις «οδηγίες» που έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στους ομοεθνείς του που ψηφίζουν στη Γερμανία, να μην στηρίξουν τους Χριστιανοδημοκράτες, του Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Φαίη Καραβίτη, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο κ. Σοφούογλου κάνει ακόμη λόγο για «θεσμικό ρατσισμό» και διακρίσεις σε βάρος των Γερμανών Τούρκων, οι οποίες, όπως λέει, δεν απασχόλησαν τον προεκλογικό αγώνα όσο οι εξελίξεις στην Τουρκία, για τις οποίες οι Γερμανοί Τούρκοι αισθάνονται συχνά πίεση να απολογηθούν στην κοινή γνώμη.
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας εκτιμά ότι η Άγκυρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προβλέπει ότι ακόμη και αν η κατάσταση βελτιωθεί, θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι η χώρα να φτάσει στο σημείο που βρισκόταν όταν άνοιξαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Οι σχέσεις με την Τουρκία κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία. Εκτιμάτε ότι αυτό βοηθά ή επιβαρύνει τους Τούρκους που ζουν εδώ;
Είναι πραγματικά λυπηρό όταν η εσωτερική πολιτική μιας άλλης χώρας και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Τουρκίας παίζει κάποιον ρόλο στον προεκλογικό αγώνα. Οι Γερμανοί Τούρκοι αντιμετωπίζονται περισσότερο σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία παρά τα δικά τους αιτήματα στη Γερμανία. Έχουμε στη Γερμανία θεσμικό ρατσισμό, διακρίσεις σε πολλές εκφάνσεις της ζωής, οι οποίες δυστυχώς δεν απασχολούν αρκετά τον προεκλογικό αγώνα.
Επηρεάζει η διαμάχη Βερολίνου- Άγκυρας τους τουρκικής καταγωγής πολίτες που ζουν στη Γερμανία;
Οι Γερμανοί Τούρκοι επηρεάζονται σε δύο επίπεδα από τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Πρώτον, οι πολιτικές σχέσεις οδηγούν σε πόλωση στο εσωτερικό της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία. Αυτή η πόλωση συνοδεύεται από φόβο και απώλεια εμπιστοσύνης. Δεύτερον, οι Γερμανοί Τούρκοι νοιώθουν πίεση να δικαιολογηθούν απέναντι στην κοινή γνώμη. Γενικεύσεις και προκαταλήψεις αυξάνονται. Προβάλλονται εικόνες ομάδων που δεν επιθυμούν την ενσωμάτωση. Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική κατάσταση προκειμένου να περιθωριοποιήσουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Και τα δύο είναι εξελίξεις τις οποίες παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία.
Δίνει η Άγκυρα «γραμμή» στους Γερμανούς Τούρκους για τις εκλογές;
Υπήρξε από τον Ερντογάν μια σύσταση ψήφου για τις εκλογές. Σε αυτή ζητούσε από τους Γερμανούς Τούρκους να μην ψηφίσουν το CDU, το SPD και τους Πράσινους. Παίρνουμε αποστάσεις από οποιαδήποτε μορφή ανάμιξης.
Μπορούμε να αποφασίσουμε και θα αποφασίσουμε μόνοι μας εάν και ποιον θέλουμε να ψηφίσουμε.
Στη δική μας αντίληψη περί δημοκρατίας, στη Γερμανία το δικαίωμα ψήφου είναι ελεύθερο, μυστικό και ισότιμο.
Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι Τούρκοι της Γερμανίας ψήφισαν «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα;
Οι λόγοι είναι πολύ περίπλοκοι. Μια πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι οι Γερμανοί Τούρκοι γίνονται ακόμη θύματα διακρίσεων σε διάφορους κοινωνικούς τομείς. Οι δολοφονίες από την NSU, η ελλιπής εκπροσώπηση στα κοινοβούλια και στις κρατικές υπηρεσίες, δημιουργούν στους ανθρώπους την αίσθηση ότι δεν αποτελούν κομμάτι αυτής της χώρας. Υπάρχουν όμως ακόμη άνθρωποι που θεωρούνται «αντικειμενικά ενσωματωμένοι» από την πλειοψηφία της κοινωνίας και παρόλα αυτά ψήφισαν «ναι». Αυτό σημαίνει ότι φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με την αντίληψη περί δημοκρατίας.
Ποιες θα είναι οι συνέπειες της σημερινής πολιτικής της Άγκυρας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας;
Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ. Ακόμη και σε περίπτωση βελτίωσης της κατάστασης στην Τουρκία θα περάσει πολύς χρόνος μέχρις ότου φτάσουμε στην κατάσταση που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια, όταν άνοιξαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Υπάρχει στο μεταξύ ένας μεγάλος συνασπισμός κατά της ένταξης της Τουρκίας. Αλλά ακόμη και στη διαμάχη στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών η Τουρκία θα παίζει κάποιον ρόλο. Έχουμε ήδη δει τα πρώτα δείγματα με τη γερμανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του SPD, να θέλει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Υπήρξε αντίσταση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.