Ο λόγος για το νέο ραδιοτηλεσκόπιο Chime που έχει πάρει τη θέση του επί καναδικού εδάφους και είναι έτοιμο να «βουτήξει» στην εξερεύνηση του σύμπαντος. Αποτελείται από τέσσερις ημικυλινδρικούς μηχανισμούς ανίχνευσης κοσμικών σημάτων, μήκους 100 μέτρων ο καθένας.
Για τη δημιουργία του συνεργάστηκαν 50 επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια του Καναδά, σε συνεργασία με την Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της χώρας.
Αρχικά το τηλεσκόπιο σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί στην ανίχνευση υδρογόνου, αλλά διαπιστώθηκε ότι θα είναι πιο χρήσιμο στην αναζήτηση δεδομένων για τη μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια και τα βαρυτικά κύματα. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη δημιουργία, το νέο τηλεσκόπιο δεν φιλοδοξεί να καταγράψει εντυπωσιακές εικόνες από άλλους γαλαξίες, αλλά να καταγράψει σε τρισδιάστατους χάρτες τις δομές του σύμπαντος.
Στόχος είναι να ανιχνευτούν στοιχεία για την επέκταση του σύμπαντος, το οποίο διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η συνεχής αυτή διαστολή θα οδηγήσει λένε οι ειδικοί, στο πολύ μακρινό μέλλον (σε μερικά δισ. έτη) στην καταστροφή του. Για τις συνέπειες αυτής της διαστολής και το πιθανό τέλος του σύμπαντος έχουν αναπτυχθεί πλήθος θεωρίες, τις οποίες μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα ευρήματα και οι μετρήσεις του νέου τηλεσκοπίου.