Πλησιάζει τη Φλόριντα ο κυκλώνας Ίρμα, μετά το καταστροφικό πέρασμά του από τις βόρειες ακτές της Κούβας. Οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει ότι θα φέρει ισχυρούς ανέμους και σφοδρές καταιγίδες, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην αμερικανική ιστορία.
Τα μεσάνυχτα ο κυκλώνας βρισκόταν 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των νησιών Κι Γουέστ και κινούνταν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.
Ο Ίρμα που άφησε τουλάχιστον 22 νεκρούς στην Καραϊβική, θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να απειλήσει ζωές και στη Φλόριντα και να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, αποδυναμώθηκε καθώς περνούσε από την Κούβα αν και αναμένεται να ενισχυθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις σε καταιγίδα κατηγορίας 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον.
Ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη ξεκινήσει να πλήττουν τα Κι Γουέστ. Στο Μαϊάμι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19:00. Περίπου 220.000 καταναλωτές στην Φλόριντα δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα την Κυριακή το πρωί, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Στην Φλόριντα διαμένουν πολλές χιλιάδες ομογενείς. Ήδη αρκετοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αναζητώντας καταφύγιο σε συγγενείς τους, ή σε ξενοδοχεία βορειότερα, ενώ άλλοι έχουν πάει σε σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια –που μετατρέπονται σε τέτοιες περιστάσεις σε προσωρινά καταφύγια– για να βρουν ασφάλεια.
Υπάρχουν, πάντως και πολλοί ψύχραιμοι που δήλωσαν ότι δεν φοβούνται και ότι δεν έχουν κάνει έκτακτες προετοιμασίες. Πολλοί ομογενείς που ετοιμάστηκαν να πάνε σε ξενοδοχεία στη βόρεια Φλόριντα, η οποία, τελικά, δεν είναι κι αυτή ασφαλής, διαπίστωσαν με αγωνία ότι όλα είναι κατειλημμένα.
Από τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, τα ράφια των καταστημάτων με νερό, ξηρές τροφές, αδιάβροχα, φακούς, μπαταρίες, φορτιστές τηλεφώνων και κομπιούτερ έχουν αδειάσει.
Ουρές και στα πρατήρια βενζίνης, που διαδοχικά εξάντλησαν τα αποθέματά τους. Σε λίγες ώρες, οπότε αναμένονται κατακλυσμιαίες βροχές και σφοδροί άνεμοι, όλοι θα έχουν παραμείνει για ασφάλεια στα σπίτια ή στα ειδικά καταφύγια. Εκτός αν η Ίρμα αλλάξει πορεία, ή χάσει πολύ από τη δύναμή της.
Άδεια τα ράφια στα καταστήματα της περιοχής (φωτ.: ΕΚ / Σταύρος Μαρμαρινός)
Η Μαρία Πάππα, εκπαιδευτικός, με τον σύζυγο και δύο από τα παιδιά τους που διαμένουν στο Μαϊάμι, αναζήτησαν καταφύγιο σε φίλους στην Τάμπα. «Φύγαμε, γιατί ήταν πολύ επικίνδυνη η περιοχή», δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα. «Ήλθαν μαζί μας και μερικοί φίλοι που κατάφεραν να βρουν ξενοδοχείο». Διάφοροι φίλοι τους εγκατέλειψαν κι αυτοί το Μαϊάμι με προορισμό το Ορλάντο και την Τάμπα. Ήταν τέτοια η κίνηση στους δρόμους, ώστε από τέσσερις ώρες έκαναν τη διαδρομή σε εννέα ώρες. «Μερικοί θέλησαν να κατευθυνθούν βορειότερα, προς το Ταλαχάσι, αλλά έμαθαν ότι όλα τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα», πρόσθεσε η κ. Πάππα. «Άλλοι σκέφτηκαν να πάνε στη Τζόρτζια, αλλά άλλαξαν σχέδια γιατί ο κυκλώνας κατευθύνεται προς τα βόρεια. Υπάρχει ανασφάλεια», τόνισε.
Η Ιωάννα Φραγκέδη μένει 25 περίπου χρόνια στο Ντανίντεν, κοντά στο Κλίαργουότερ, και δεν έζησε άλλες εποχές με τυφώνες στη Φλόριντα. Διαμένει κοντά σε λίμνη, αλλά θεωρεί ότι είναι ασφαλές το σπίτι της γιατί είναι ψηλότερα και η ίδια χρησιμοποιεί σκαλοπάτια. «Μιλάω αυτές τις μέρες στα τηλέφωνα με φίλες μου, αλλά καμία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον τυφώνα», δήλωσε.
Κάτοικοι της Φλόριντας εγκαταλείπουν την πόλη (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
Στο ελληνικό χωριό, Τάρπον Σπρινγκς, διαμένει ο Χρήστος Παλαΐδης, διευθυντής του ελληνικού σχολείου της κοινότητας Αγίου Νικολάου. Στη Φλόριντα ζει από το 1980. «Πιστεύουμε ότι ο Άγιος Νικόλαος μας προστατεύει», είπε. «Ο τωρινός τυφώνας δεν με φοβίζει και δεν νομίζω ότι φοβίζει πολλούς εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς. Υπάρχουν και εκείνοι που ανησυχούν, ξέροντας τι συνέβη προ ημερών με τον τυφώνα στο Τέξας. Εγώ, προσωπικά, δεν ανησύχησα και ούτε νερό δεν πήρα. Πάντως, η κοινότητά μας έκανε γνωστό ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη, όπως είναι οι γέροντες και ασθενείς, να ασφαλίσει με ξύλα εξωτερικά το σπίτι τους».
Ανήσυχος για το πέρασμα του τυφώνα είναι ο π. Νικόλαος Μανουσάκης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Μάρκου, στην Οκάλα.
Όμως, έχει την πίστη του στο Θεό. Το σπίτι του βρίσκεται στο Όρμον Μπιτς και ταξιδεύει στην Οκάλα για τις λατρευτικές ανάγκες των εκεί ενοριτών του. «Με φοβίζει αυτός ο τυφώνας», είπε. «Είχαμε πέρυσι τον τυφώνα Μάθιου που μου κατέστρεψε δύο ωραίους φοίνικες 100 πόδια ψηλά, ενώ μείναμε χωρίς ρεύμα», πρόσθεσε. «Για περισσότερο από μια εβδομάδα δεν μπορούσα να φύγω από το σπίτι μου, γιατί δεν είχαν καθαριστεί οι δρόμοι. Ο τωρινός τυφώνας είναι πολύ ισχυρότερος. Η πρόεδρος της κοινότητάς μας επρόκειτο να φύγει για το Τενεσί».
Σαράντα τρία χρόνια διαμένει στο Κλίαργουότερ ο Γιώργος Πάππας. Ένας από τους μεγαλύτερους τυφώνες που έζησε ήταν ο Έλενα το 1985. «Ομολογώ, ότι ο Ιρμα με φοβίζει γιατί είναι πολύ μεγάλος, αλλά στην περιοχή μας ελπίζω ότι δεν θα είναι τόσο δυνατός», δήλωσε. «Αρκετοί γνωστοί μου έφυγαν από την περιοχή μας και πήγαν στη Τζόρτζια και άλλες βόρειες πολιτείες», είπε. «Εγώ θα πάω στον γιο μου που είναι σε ψηλότερη περιοχή, κοντά στο Κλίαργουότερ. Προσεύχομαι στο Θεό να μας βοηθήσει όλους».
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – ekirikas.com/Σταύρος Μαρμαρινός.