Μοιάζουν εξωτικά, φύονται όμως στη χώρα μας και μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν ένα μάλλον περιφρονημένο είδος φρούτου. Η θέση τους όμως στην ελληνική διατροφή αναβαθμίζεται, καθώς έρευνες αποδεικνύουν ότι τα φραγκόσυκα είναι ένας διατροφικός θησαυρός.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε βαθμό που ένα φλιτζάνι φραγκόσυκου καλύπτει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά. Τα φραγκόσυκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και βεταλαίνες, συνεπώς διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, οι βεταλαίνες των φραγκόσυκων προστατεύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Έχουν υψηλή διατροφική αξία
Πέρα από τη βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, τα φραγκόσυκα είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και χαλκού. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς μία μερίδα φραγκόσυκου καλύπτει το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών για τους άνδρες και το 21% για τις γυναίκες! Ακριβώς λοιπόν επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα φραγκόσυκα βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Τα φραγκόσυκα είναι φτωχά σε θερμίδες και ιδανικά για όσους προσέχουν τη γραμμή τους, καθώς ένα φλιτζάνι καθαρισμένου φραγκόσυκου (περίπου 150γρ.) αποδίδει 61 θερμίδες και δίνει 14γρ. υδατανθράκων, 1γρ. πρωτεΐνης και 0,8 γρ. λιπαρών.
Τα φραγκόσυκα καλό είναι αποθηκεύονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και να αποφλοιώνονται μόνο όταν πρόκειται να καταναλωθούν.
Το μόνο ίσως αγκάθι για να τα βάλουμε τα φραγκόσυκα στη διατροφή μας είναι… τα αγκάθια τους. Δείτε λοιπόν στο βίντεο πώς μπορείτε να τα καθαρίσετε χωρίς τραυματισμούς.
Πηγή: olivemagazine.gr