Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους, με άμεση σύνδεση με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως έχουν δείξει πολλές επιδημιολογικές μελέτες. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, που έγινε για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο έρχεται να «υποδείξει» ποιες τροφές είναι η ασπίδα και ποιες τροφές πυροδοτούν τη συγκεκριμένη νόσο.
Έτσι, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο – όσοι τρώνε περίπου τρεις μερίδες (90 γρ.) την ημέρα έχουν κατά μέσο όρο 17% μικρότερο κίνδυνο. Το συγκεκριμένο εύρημα επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες που αναδεικνύουν το ρόλο που παίζουν οι τροφές με φυτικές ίνες, και παράλληλα υποδεικνύει ότι όσο περισσότερο ψωμί, ρύζι και άλλα δημητριακά τρώει κανείς τόσο πιο προστατευμένος είναι.
Από την άλλη, ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται όταν κάποιος καταναλώνει τακτικά κατεργασμένο κόκκινο κρέας, και ειδικά χοτ ντογκ και μπέικον. Πάνω από μισό κιλό μοσχάρι ή χοιρινό την εβδομάδα θεωρείται απαγορευτικό, ενώ ιδιαίτερο ρόλο παίζει εάν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, εάν ασκείται, και εάν καταναλώνει καθημερινά πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά (30 γρ.).
Η μελέτη που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ αξιολόγησε 99 έρευνες για τη σχέση που έχει η διατροφή με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το δείγμα συνολικά ήταν 29 εκατ. άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητή Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας Έντουαρντ Τζιοβανούτσι, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά προκειμένου να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η νέα μελέτη, βέβαια, δεν επιβεβαιώνει ότι το ρόλο των φρούτων. Υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι αν κανείς τρώει λιγότερα από 100 γρ. φρούτων και 100 γρ. λαχανικών την μέρα ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί. Επίσης αυξάνονται οι ενδείξεις για τον ευεργετικό ρόλο που έχει η αυξημένη κατανάλωση ψαριών και τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C (πορτοκάλια, φράουλες, σπανάκι).