Ποιος φανταζόταν ότι ένα προσφυγικό χωριό, η Γέφυρα Θεσσαλονίκης, με τους κατοίκους να προέρχονται από τις Μέτρες της ανατολικής Θράκης και από τη Σωζούπολη της ανατολικής Ρωμυλίας θα γίνει σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, αρκετές δεκαετίες μετά την ίδρυσή του; Και όμως, το κατάφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας Θεσσαλονίκης «Μέτρες-Σωζούπολη» με τις πλούσιες δράσεις του. «Ξεκίνησε από το τίποτα, από μια μικρή ομάδα, και αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν την έναρξη του Φεστιβάλ, με την ευχή να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», αναφέρει στο pontos-news.gr η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας Θεσσαλονίκης «Μέτρες-Σωζούπολη», Σοφία Μπαχαρίδου.
Ο Σύλλογος διοργανώνει το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο Δημοτικό Σχολείο Γέφυρας.
Η πρόεδρος σημειώνει πως «είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής της δυτικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης» και «φιλοξενεί ελληνικά και ξένα συγκροτήματα από όλο τον κόσμο». Φέτος θα περάσουν από τη σκηνή χορευτικά από τη Λιθουανία, τη Σερβία, την Ιταλία, το Νεπάλ, αλλά και την Ελλάδα, όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» Νέας Κρώμνης, ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών Ιωαννίνων «Η Πίνδος» (Λαογραφικός και Χορευτικός Όμιλος), το Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου Δράμας, που θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Την Παρασκευή όλα τα χορευτικά θα παρελάσουν στους δρόμους του χωριού και θα καταλήξουν στο χώρο του Φεστιβάλ, μας λέει η πρόεδρος.
Στιγμιότυπο από το 10ο Φεστιβάλ (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας «Μέτρες-Σωζούπολη»)
Οι σχέσεις του Συλλόγου με τα φιλοξενούμενα συγκροτήματα, όμως, δεν περιορίζονται στις εμφανίσεις τους. Μεριμνά ώστε να έχουν ευχάριστη διαμονή και να επισκεφτούν διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής. «Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι αρκετά πλούσιο και περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σε μουσεία, επίσκεψη σε γειτονικές παραλίες της Χαλκιδικής ή της Κατερίνης», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου. «Τους δίνουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουν την περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και ιστορικά μνημεία, και γενικά να δείξουμε στοιχεία της Ελλάδας μέσα σε αυτές τις τέσσερις ημέρες», καταλήγει.
Κάθε βράδυ μετά το τέλος των παραστάσεων στήνεται παραδοσιακό γλέντι, κάθε μέρα με διαφορετικό ελληνικό ηχόχρωμα, και με τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων σωματείων από το εξωτερικό.
Η Σοφία Μπαχαρίδου χαρακτηρίζει αυτή την εντεκάχρονη προσπάθεια αξιέπαινη, ευχαριστώντας όσους συμβάλλουν για την πραγματοποίησή της. «Είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την εκδήλωση, γιατί πραγματικά εκτός του ότι βοηθάμε στο να κρατάμε ψηλά το πολιτιστικό επίπεδο του χωριού μας, είναι αρκετά ενδιαφέρον γιατί προσφέρουμε και ψυχαγωγία και τις τέσσερις μέρες του Φεστιβάλ στον κόσμο, που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ίσως δεν έχει τη δυνατότητα να βρει μια διέξοδο ή να διασκεδάσει κάπου ή να πάει διακοπές, επομένως εμείς τις τέσσερις μέρες τους προσφέρουμε ένα όμορφο ταξίδι», καταλήγει.
Το Φεστιβάλ –που έχει ελεύθερη είσοδο– τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλκηδόνας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης