Με ταχύτητες που σήμερα είναι αδιανόητες, δηλαδή έως και 100 φορές πιο γρήγορα, θα «τρέχει» στο μέλλον το ασύρματο ίντερνετ. Για πρώτη φορά Αμερικανοί και Γάλλοι μηχανικοί πέτυχαν τη μεταφορά δεδομένων μέσω πολυπλέκτη κυμάτων terahertz, τα οποία είναι μια ακτινοβολία υψηλής συχνότητας (1 THz ισοδυναμεί με 1.000 GHz).
Η πολυπλεξία (multiplexing) είναι η ικανότητα να αποστέλλονται πολλαπλά σήματα μέσω ενός μοναδικού καναλιού, και συνιστά βασικό συστατικό κάθε συστήματος επικοινωνίας φωνής ή δεδομένων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάινελ Μίτλμαν της Σχολής Μηχανικών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπράουν, κατάφεραν να μεταδώσουν σε πραγματικό χρόνο δύο υψηλής ανάλυσης βίντεο μέσω ενός πολυπλέκτη terahertz στις συχνότητες των 264,7 GHz και των 322,5 GHz.
Έτσι για πρώτη φορά κατέστη εφικτό να παντρευτούν οι πολυπλέκτες και τα terahertz, κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επόμενη γενιά ευρυζωνικών ασύρματων δικτύων υπερυψηλής ταχύτητας. Η ταχύτητα μετάδοσης ήταν περίπου 50 gigabits ανά δευτερόλεπτο, γύρω στις 100 φορές πιο γρήγορη από τα σημερινά ταχύτερα ασύρματα δίκτυα που έχουν ταχύτητες έως 500 megabytes το δευτερόλεπτο.
Τα υπάρχοντα δίκτυα χρησιμοποιούν μικροκύματα για την ασύρματη μετάδοση των σημάτων. Καθώς, όμως, μεγαλώνει συνεχώς η ζήτηση για την ταχύτερη μετάδοση ολοένα και περισσότερων δεδομένων, τα δίκτυα μικροκυμάτων φθάνουν πια στα όριά τους. Αντίθετα, τα κύματα terahertz έχουν υψηλότερες συχνότητες και συνεπώς μεγαλύτερη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων.
Οι επιστήμονες μόλις ξεκίνησαν να πειραματίζονται με τις συχνότητες των terahertz, και το συγκεκριμένο επιτυχημένο πείραμα θεωρείται ότι είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη ενός συστήματος πολυπλεξίας-αποπολυπλεξίας (mux/demux), το οποίο θα επιτρέπει σε ένα καλώδιο να μεταφέρει πολλαπλά τηλεοπτικά κανάλια, ή σε εκατοντάδες χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ένα ασύρματο δίκτυο Wi-Fi στα THz.