Μια σημαία του Πόντου, μια ποντιακή λύρα, ένα λάβαρο, διάφορα βιβλία του Σάββα Μαυρίδη, αλλά και το βιβλίο Οι Ρίζες μας της Αρχοντούλας και του Νίκου Κωνσταντινίδη, βρίσκονται από τη Δευτέρα στη Μονή Διονυσίου στο Άγιον Όρος.
Πρόκειται για ένα μοναστήρι που συνδέεται άμεσα με τον ποντιακό ελληνισμό, καθώς ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον Αλέξιο Γ’ τον Μέγα Κομνηνό, αυτοκράτορα της Τραπεζούντας.
Τα συγκεκριμένα αντικείμενα, όλα συνυφασμένα με τον Πόντο, θα βρουν τη θέση τους στο νέο μουσείο του ιστορικού μοναστηριού – δωρίστηκαν με ιδιαίτερη συγκίνηση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής Λεωνίδα Σαρβανίδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Βισμπάντεν Γιώργο Χαρισόπουλο, τον καθηγητή και συγγραφέα Σάββα Μαυρίδη, και τον επιχειρηματία Τάσο Λαζαρίδη.
Ο πατέρας Φιλήμονας με τον Λεωνίδα Σαρβανίδη
Και οι τέσσερις βρέθηκαν στο Άγιον Όρος για ένα προσκυνηματικό ταξίδι, που είχε όμως ιδιαίτερη σημασία. «Πήγαμε πέρσι και γνωριστήκαμε με τον ηγούμενο, τον γέροντα Πέτρο», ανέφερε μιλώντας στο pontosnews.gr ο Λεωνίδας Σαρβανίδης. Οι πόρτες της μονής είναι πάντα ανοιχτές, αλλά η φιλοξενία για τους Πόντιους ιδιαίτερη – μάλιστα ο κυπριακής καταγωγής ηγούμενος ήταν αυτός που ρώτησε τους προσκυνητές εάν υπάρχει η δυνατότητα να μπουν στο μουσείο ο χάρτης του Πόντου, η σημαία και η λύρα.
«Εκπληρώσαμε αυτή την υπόσχεση», μας λέει συγκινημένος ο Λεωνίδας Σαρβανίδης, και συνεχίζει: «Κάθε χρόνο, όποτε πηγαίνουμε, θα δωρίζουμε διάφορα αντικείμενα και αυτοί θα τα αξιολογούν και θα τοποθετούν ανάλογα». Το μουσείο, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει χρυσόβουλα, εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια.
Με τον πατέρα Επιφάνειο στο Μυλοπόταμο
Κατά τη διαμονή τους στο Άγιον Όρος οι Πόντιοι προσκυνητές επισκέφθηκαν τη σκήτη του Προφήτη Ηλία και τους δύο ηγούμενους ποντιακής καταγωγής, τον γέροντα Ιωακείμ και τον πατέρα Φιλήμονα Αρχοντάρη, αλλά και τον πατέρα Επιφάνιο στον Μυλοπόταμο.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης
- Φωτογραφίες: Λεωνίδας Σαρβανίδης.