Μια φορά και έναν καιρό κατοικούσε στην οροσειρά της Τύμφης, εκεί στα 2050μ. ανάμεσα στις κορυφές Λάπατος και Πλόσκος, ένας φοβερός και τρομερός δράκος, ο οποίος μάλιστα είχε για σπίτι του μια αλπική λίμνη. Είχε, όμως, και έναν αντίπαλο, έναν δράκο στον απέναντι Σμόλικα που ζούσε και αυτός στη δική του λίμνη. Οι δυο δράκοι, λοιπόν, προσπαθούσαν να αλληλοεξοντωθούν πετώντας πέτρες και κορμούς ο ένας στον άλλο.
Κάπως έτσι γεννήθηκε ο μύθος για τις Δρακόλιμνες, τις αλπικές λίμνες ή αλλιώς τα απομεινάρια της παγετωνικής περιόδου στην Ελλάδα.
Στην βόρεια Πίνδο εκτός από τις Δρακόλιμνες που είναι μοναδικές, υπάρχουν άλλες δύο μικρότερες λίμνες στην κορυφή Φλέγκα, το νερό των οποίων εγκλωβίζεται από τον φλύσχη, ένα υδατοστεγές πέτρωμα στην επιφάνεια του εδάφους.
Στην εποχή των μύθων πίστευαν ότι η Δρακόλιμνη της Τύμφης ήταν άπατη. Στην εποχή της επιστήμης αποδείχτηκε ότι το βάθος της δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα. Επίσης από τους δράκοντες της ιστορίας σήμερα επιβιώνουν οι αλπικοί τρίτωνες, ένα προστατευόμενο αμφίβιο είδος που μοιάζει με σαλαμάνδρα και φτάνει τα 12 εκατοστά.
Το 1814, την εποχή της παντοδυναμίας του Αλή Πασά, η Δρακόλιμνη συνοδευόταν και από έναν άλλο θρύλο. Στο βυθό της, έλεγαν, κρυβόταν ένας αμύθητος θησαυρός. Ίσως αυτός ο θρύλος να κινητοποίησε τον πασά ο οποίος μάζεψε στρατό και βάλθηκε να κατακτήσει τη Δρακόλιμνη. Η «εκστρατεία» του όμως είχε άδοξο τέλος στη πέτρινη Σκάλα στο Βραδέτο. Μια ξαφνική κακοκαιρία στοίχισε τη ζωή αρκετών στρατιωτών και τον ανάγκασε να ακυρώσει επ’ αόριστον τα σχέδια του.
Σήμερα η Δρακόλιμνη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των πεζοπόρων, πολλοί από τους οποίους μάλιστα κατασκηνώνουν στις όχθες της – αποτελεί εναλλακτική διαδρομή στο πλαίσιο της ανάβασης στην ψηλότερη κορφή της Τύμφης, Γκαμήλα. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι όλοι θα έπρεπε έστω και μια φορά στη ζωή τους να ανέβουν μέχρι τη λίμνη για να θαυμάσουν τις χιονισμένες κορυφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά, καθώς και το εκτυφλωτικό πράσινο των εύφορων λιβαδιών.
- Η ανάβαση στη Γκαμήλα είναι μία από τις πιο γνωστές ορειβατικές διαδρομές. Άλλωστε, μετά τον Όλυμπο πρόκειται για το δεύτερο σε επισκεψιμότητα βουνό της Ελλάδας. Σε ένα διάσελο στα 1930μ. υψόμετρο βρίσκεται το καταφύγιο. Από εκεί για τη Δρακόλιμνη χρειάζονται δύο ώρες (πήγαινε-έλα)· πρόκειται για τη διαδρομή που προτιμούν οι λιγότερο έμπειροι πεζοπόροι, καθώς η διαδρομή για την κορυφή της Γκαμήλας είναι πολύωρη και αρκετά κουραστική.