Την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι πανηγυρισμοί περίπου 1.000 Τουρκοκυπρίων, παρουσία του επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, στον κατεχόμενο θύλακα των Κοκκίνων, στη χερσόνησο της Τηλλυρίας ,με αφορμή την 53η επέτειο από τον βομβαρδισμό της περιοχής με χημικά όπλα και βόμβες ναπάλμ.
Το ΥΠΕΞ εκφράζει τη θλίψη του για τους εορτασμούς από την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας, τον Αύγουστο του 1964.
«Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
(Φωτ.: pachyammos.weebly.com)
Οι Τουρκοκύπριοι που επέβαιναν σε 75 λεωφορεία, αντί των 46 που είχε εγκρίνει η κυπριακή κυβέρνηση, ήθελαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, γεγονός που προκάλεσε εντάσεις. Τελικά πέρασαν από το οδόφραγμα 46 λεωφορεία με 841 άτομα. Οι υπόλοιποι πήγαν από τη θάλασσα. Στο θύλακα των Κοκκίνων ο Ακιντζί έφτασε με ελικόπτερο.
Από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στη χερσόνησο της Τηλλυρίας έχασαν τη ζωή τους 55 Έλληνες (Ελληνοκύπριοι και από την Ελλάδα), μεταξύ των οποίων 28 πολίτες και τραυματίστηκαν 125, 69 στρατιώτες και 56 πολίτες.
Ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας
Στις 8 και 9 Αυγούστου του 1964 η Κύπρος είχε αντιμετωπίσει άμεσο κίνδυνο τουρκικής εισβολής. Ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας ήταν το αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων, που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της τουρκοκυπριακής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΜΤ. Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι από τις αρχές του 1964 συγκεντρώθηκαν σε θυλάκους, βρίσκονταν υπό την απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας και ειδικά του τουρκικού στρατού.
Απίστευτες οι καταστροφές από τους βομβαρδισμούς της 8ης Αυγούστου 1964 στην Τηλλυρία (φωτ.: pachyammos.weebly.com)
Η Τηλλυρία είναι ορεινή χερσόνησος της Κύπρου στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού ανάμεσα στον Kόλπο Χρυσοχούς και τον Kόλπο του Μόρφου. Έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και πλάτος 30, μοιράζεται ανάμεσα στις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας. Από το 1974 μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό. Στην περιοχή της Τηλλυρίας βρίσκεται και το χωριό των Κοκκίνων η μόνη κατεχόμενη περιοχή, που είναι περίκλειστη από εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα Κόκκινα ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας και οι Τουρκοκύπριοι τα χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων και στρατιωτών στην Κύπρο από την Τουρκία.
Μέχρι το 2003 στα Κόκκινα τέτοια μέρα πήγαιναν μόνο λίγοι Τουρκοκύπριοι, αφού η πρόσβαση γινόταν από θαλάσσης. Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει την μετάβαση με λεωφορεία μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη.