Άφησε τη θέση της στη μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους και έως τις 13 Αυγούστου θα βρίσκεται στο ναό Οσίου Αυξεντίου στον Σταυρό Θεσσαλονίκης. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, ιερό σύμβολο της σερβικής Εκκλησίας, έφτασε στο λιμάνι της πόλης με όλες τις τιμές· στο ναό τη μετέφερε στρατιωτικό άγημα, ενώ στην πομπή ήταν τόσο ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας όσο και ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Σίνισα Πάβιτς.
Η Παναγία Τριχερούσα είναι η προστάτιδα της μονής Χιλανδαρίου, του λεγόμενου σέρβικου μοναστηριού. Βρίσκεται εκεί από τον 15ο αιώνα.
Η εικόνα θεωρείται από τις πιο άριστα διατηρημένες παλιές βυζαντινές εικόνες της Θεοτόκου και φέρει χρυσό κάλυμμα με χιλιάδες πολύτιμους λίθους. Από τις πρώτες κιόλας ώρες εκτός από τους Έλληνες πιστούς πολλοί ήταν και οι ορθόδοξοι τουρίστες από τα Βαλκάνια, και ιδιαίτερα από τη Σερβία, που έσπευσαν να την προσκυνήσουν.
(Φωτ.: Δήμος Βόλβης)
Η μοναδική ιστορία της θαυματουργής εικόνας
Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα ήταν οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος, όντας πολέμιος των Εικονομάχων, συκοφαντήθηκε στον χαλίφη της Συρίας Ουάλιδ. Ο χαλίφης διέταξε να του κοπεί το δεξί χέρι, και έτσι ο άγιος ικέτευσε την Παναγία να τον θεραπεύσει. Όταν ξύπνησε το πρωί είδε ότι το χέρι του είχε αποκατασταθεί, και έβαλε το αργυρό ομοίωμα του χεριού του κάτω από το αριστερό μέρος της εικόνας της Παναγίας.
Η εικόνα ονομάζεται Τριχερούσα διότι φαίνεται και ένα τρίτο (ασημένιο) χέρι.
Όταν αργότερα ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός έγινε μοναχός στη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Παλαιστίνη μετέφερε την εικόνα μαζί του. Το 1217 η εικόνα πήγε στη μονή Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος από τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρηνό, γιο του Σέρβου βασιλιά Στέφανου Νεμάνια, ενώ το 1347 μεταφέρθηκε στη Σερβία στη μονή Στουντενίτσης από τον Κράλη Δρούσαν.
(Φωτ.: Δήμος Βόλβης)
Η παράδοση αναφέρει ότι στις αρχές του 15ου αιώνα, λίγο πριν οι Τούρκοι καταλάβουν τη Σερβία, οι μοναχοί έδεσαν την εικόνα στη ράχη ενός γαϊδάρου και τον άφησαν ελεύθερο ώστε η Παναγία να τον οδηγήσει. Με θαυματουργικό τρόπο το ζώο κατέληξε στη μονή Χιλανδαρίου.