Σε συμφωνία με το Δημοκρίτειο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προχωρά το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με στόχο να παραδοθούν στο Δημόσιο τρεις μικροδορυφόροι οι οποίοι θα είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένοι στην Ελλάδα.
Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 5 εκατ. ευρώ.
Την ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος έκανε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το πρότζεκτ – η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ζητήσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Οι μικροδορυφόροι θα χρησιμοποιηθούν για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς, για την παρακολούθηση της Γης και του καιρού, και για θέματα πολιτικής προστασίας. «Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία όχι μόνο μπορεί να επαναφέρει στη χώρα μας επιστήμονες, αλλά μπορεί και να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής και απασχόλησης σε μια σειρά από οικονομικούς κλάδους», τόνισε ο υπουργός.
Από τη στιγμή που θα υπογραφεί η συμφωνία οι μικροδορυφόροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για εκτόξευση μέσα σε 18 μήνες. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της διαστημικής πολιτικής, η οποία θα οργανωθεί από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει ήδη κατασκευάσει τον DUTHSat-GR01, στο πλαίσιο του ειδικού ευρωπαϊκού προγράμματος QB50 για την εκτόξευση ενός σμήνους νάνο-δορυφόρων με στόχο την εξερεύνηση των ορίων της ατμόσφαιρας με το διάστημα. O DUTHSat τοποθετήθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 25 Μαΐου 2017. Στο πλαίσιο του ίδιου ερευνητικού προγράμματος αναπτύχθηκε και ο UPSat από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Libre Space Foundation.