Περίσσεψε η χαρά και η συγκίνηση στον αγιασμό που τελέστηκε, το βράδυ της Πέμπτης, στον ιστορικό χώρο όπου θα ανεγερθεί το Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγια-Σοφιά», στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη μεγάλη και ιστορική επιστροφή της ΑΕΚ στον τόπο της και στο «σπίτι» της. Περισσότεροι από 15.000 υποστηρικτές των Κιτρινόμαυρων μαζί με τους ποδοσφαιριστές, τα στελέχη και τους παλαιμάχους της ομάδας έδωσαν δυναμικό παρών στη γεμάτη παλμό εκδήλωση, και μαζί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη ορκίστηκαν το γήπεδο της ΑΕΚ να λειτουργεί σε δύο χρόνια.
Ο κόσμος είχε αρχίσει να προσέρχεται από πολύ νωρίς στο χώρο όπου άλλοτε δέσποζε το στάδιο «Νίκος Γκούμας» και όπου σήμερα δεκάδες χωματουργικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί σε θέση μάχης για να ξεκινήσει από αύριο κιόλας το μεγαλόπνοο έργο.
Από μια γιγαντοοθόνη οι παριστάμενοι παρακολούθησαν με δάκρυα στα μάτια την αναδρομή στην ιστορία του συλλόγου και τον αγιασμό που τέλεσε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, παρουσία δεκάδων ιεραρχών της Νέας Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας. Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ έκανε λόγο για ιστορική μέρα και προανήγγειλε ότι σε δύο χρόνια θα βρεθεί πάλι στο ίδιο σημείο για να τελέσει τον αγιασμό των εγκαινίων του γηπέδου.
«Απόψε, αδέλφια μου αγαπημένα, ήρθαμε να ευλογήσουμε αυτή τη νέα σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΚ. Να γραφτεί ακόμη μία, να έρθουμε δω μαζί με τον πρόεδρο, την ομάδα κι όλους εσάς και μετά από δύο χρόνια να εγκαινιάσουμε την “Αγία Σοφία”, η οποία θα είναι ένας χώρος που όχι μόνο θα στεγάζει τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα, αλλά θα δημιουργεί αξίες για αυτό που πρεσβεύει εδώ και δεκαετίες η ΑΕΚ», τόνισε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ.
Στη συνέχεια δώρισε στον Δημήτρη Μελισσανίδη μια σημαία της ΑΕΚ, την πρώτη σημαία της «Αγια-Σοφιάς», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Δ. Μελισσανίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
«Είναι οι στιγμές που έρχεσαι αντιμέτωπος με την ίδια την Ιστορία. Μια τέτοια στιγμή είναι και η αποψινή. Ο χώρος που βρισκόμαστε είναι στην κυριολεξία ιερός. Γιατί εδώ, σ’ αυτόν το χώρο, πριν από 90 χρόνια, οι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ιωνία, τη Σμύρνη και το Αϊβαλί, λίγα χρόνια μετά τον ξεριζωμό και προτού ακόμα χτίσουν σπίτια για τους εαυτούς τους, σε παράγκες έμεναν, αποφάσισαν να χτίσουν το γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας, της ΑΕΚ. Ήθελαν πρώτα σπίτι για την ομάδα τους και μετά για τους εαυτούς τους, γιατί η ΑΕΚ αντιπροσώπευε γι’ αυτούς την πατρίδα που έχασαν», τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο Δ. Μελισσανίδης.
«Τα τείχη της “Αγια-Σοφιάς” θα είναι ψηλά, άτρωτα και δεν θα πέσουν ποτέ»
Επισήμανε πως θα είναι ένα γήπεδο που «εκτός από τους απανταχού ΑΕΚτζήδες, θα είναι στην κυριολεξία σημείο αναφοράς, μνήμης και πολιτισμού όχι μόνο για τον προσφυγικό ελληνισμό, αλλά για τον κάθε Έλληνα». Κλείνοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε τους φιλάθλους που πίστεψαν στο όραμα και φώναζαν κάθε Κυριακή «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια». Και πρόσθεσε: «Σε αυτή την ομάδα δεν χαρίστηκε τίποτε. Τα τείχη της Αγια-Σοφιάς θα είναι ψηλά, άτρωτα και δεν θα πέσουν ποτέ ξανά. Η φλόγα άναψε, ξεκινάμε αύριο. Σας ευχαριστώ όλους και σας καλώ να χτίσουμε μαζί το δεύτερο σπίτι μας, να κάνουμε περήφανους τους προγόνους μας. Τους το χρωστάμε, για τις αρχές και αυτό το μεγαλείο που κληρονομήσαμε».
Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν και ο σύντομος χαιρετισμός του προέδρου των παλαιμάχων της Ένωσης Στέλιου Σεραφείδη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης του οποίου ο ρόλος στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση της πολυπόθητης άδειας φαίνεται πως ήταν καθοριστικός. Παρών επίσης και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης, οι βουλευτές Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Πάντζας, Ελένη Αυλωνίτου, ο γγ Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς, κ.α.
Ρεπορτάζ: Χρήστος Τέλιος