Κόντρα σε όσους πιστεύουν ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν… παράγουν τίποτα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσα από το πρόγραμμα E-Learning (πρόκειται για την πλατφόρμα εξ αποστάσεως μαθημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης), χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους του και τη γνώση τους σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, δημιούργησε μια διαδραστική εφαρμογή ξεναγήσεων στον ελληνικό πολιτιστικό πλούτο, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.
Μέσω του YouGoCulture, στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που προς το παρόν είναι σε μορφή Beta, μπορεί κάποιος να θαυμάσει μνημεία και αξιοθέατα, να δει πόλεις και χωριά, να λάβει μέρος σε πανηγύρια και έθιμα, να μυηθεί στην τοπική κουζίνα, να ξεναγηθεί στα τοπία μέσα από βίντεο και μουσικές, να χαζέψει φωτογραφίες, να πάρει πληροφορίες για τις περιοχές.
Όπως λένε οι εμπνευστές της πλατφόρμας, στόχος είναι να δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας με το διεθνές κοινό μέσω της «οικουμενικής γλώσσας» του πολιτισμού. Έτσι, άνθρωποι και μνημεία μοιράζονται τις «ιστορίες» τους για να μοιραστεί η Ελλάδα τη δική της με τον κόσμο. «Ένα σπάνιο μωσαϊκό εικόνων και γνώσης που αντικατοπτρίζει με αυθεντικότητα τα γνήσια χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο», εξηγούν.
Μέχρι στιγμής διαδικτυακό… τουρ μπορεί να κάνει κάποιος στον Μυστρά, στο Λαύριο, στο Σούνιο, στον Μαραθώνα, στις Μυκήνες, στην Επίδαυρο, στη Μεσσήνη, στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την Αθήνα – οι συγκεκριμένοι προορισμοί εμπλουτίζονται διαρκώς. Επόμενοι προορισμοί στο χάρτη της ομάδας είναι η Οδησσός, η Λήμνος, η Ελευσίνα, οι Δελφοί, η Κνωσσός και η Δήλος, ενώ ακολουθούν, μεταξύ άλλων, ο Σελινούντας, η Πομπηία, η Πάτμος, η Βεργίνα, η Θεσσαλονίκη, η Κως και τα Μετέωρα. Άλλωστε, επιθυμία της ομάδας είναι να καταγραφούν δεκάδες ακόμα προορισμοί και εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι.
Λιμένι, Μάνη (φωτ.: yougoculture.com)
«Δημιουργήσαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα εικονικής περιήγησης που αποτυπώνει διαχρονικά (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) τον πολιτισμό των Ελλήνων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και λειτουργεί ως πύλη υποδοχής του ενδιαφέροντος για την πολιτιστική κληρονομιά και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά μοναδικών προορισμών της περιοχής μας», τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος του E-Learning του ΕΚΠΑ, καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης.
Πετράκης: Στο πλαίσιο του crowdfunding έχουν προβλεφθεί αντισταθμιστικά οφέλη ειδικά για τον απόδημο ελληνισμό, όπως η εκμάθηση ελληνικών και η υιοθεσία προορισμών.
Για να γίνει, όμως, πράξη το όλο εγχείρημα, και προκειμένου να δημιουργηθεί πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, πανοράματα 360 μοιρών), απαιτούνται πόροι ύψους 65.000 ευρώ, χρήματα τα οποία η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών ευελπιστεί να συγκεντρώσει μέσω δωρεών, δίνοντας αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη στους δωρητές. Μιας και το εγχείρημα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και η πρόσβαση είναι δωρεάν για όλους, ο καθένας θα μπορούσε να συνδράμει στην προσπάθεια μέσα από το πρόγραμμα συμμετοχικής χρηματοδότησης της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας.
- Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα yougoculture.com.