Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να επισημάνουμε την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη συνοριακή γραμμή της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στις 4 Ιουλίου του 2017, οι ένοπλες δυνάμεις του Aζερμπαϊτζάν παραβίασαν την κατάπαυση πυρός στη γραμμή επαφής. Το Αζερμπαϊτζάν έχει εγκαταστήσει το σύστημα πολλαπλών πυραύλων TR-107 σε ένα κατοικημένο χωριό, το οποίο χρησιμοποιεί επανειλημμένως προκειμένου να πλήξει στόχους στην Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, χρησιμοποιώντας τον άμαχο πληθυσμό του, ως ανθρώπινη ασπίδα.
Σε απάντηση στις επιθετικές ενέργειες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, οι ένοπλες δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υποχρεώθηκαν να λάβουν μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα τραγικές απώλειες δύο αμάχων.
Αυτό, καθώς και άλλες συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων, θα μπορούσαν σίγουρα να αποφευχθούν αν το Αζερμπαϊτζάν συμφωνούσε στην εγκατάσταση ενός ανεξαρτήτου μηχανισμού διερεύνησης, για να προσδιορίσει ποια πλευρά ακριβώς παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός, μια πρόταση που συνάδει με το πνεύμα και την επιθυμία της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ και που έχει προταθεί επανειλημμένα από την ίδια. Η αρμενική πλευρά εξ’ αρχής έχει συμφωνήσει στην εγκατάσταση του συγκεκριμένου μηχανισμού, δυστυχώς όμως το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να την απορρίπτει.
(Φωτ.: EPA / Vahram Bagdasaryan)
Ο μηχανισμός έρευνας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή του πολέμου τον Απρίλιο του 2016, κατά τη διάρκεια του οποίου το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε στα κατοικημένα χωριά της Αρμενίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 12χρονου Βαγινάκ Γκριγκόριαν, ο οποίος ήταν καθ’οδόν προς το σχολείο του. Για λόγους ηθικής, η φωτογραφία του νεκρού παιδιού δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για σκοπούς προπαγάνδας. Όπως επίσης και οι φωτογραφίες των δύο ηλικιωμένων, 90 και 92 ετών στο χωριό Talish, οι οποίοι βασανίστηκαν και ακρωτηριάστηκαν με άγριο τρόπο, κόβοντάς τους τ’ αυτιά, από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.
Από τον Απρίλιο του 2016, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν διαπράττουν συνεχώς εγκλήματα πολέμου, όπως αυτό του αποκεφαλισμού του Αρμένιου στρατιώτη Καράμ Σαλογιάν με μεθόδους που θυμίζουν ISIS.
Μετά την αποτρόπαια πράξη, εικόνες του κομμένου κεφαλιού, δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις αζερικές δυνάμεις ως τρόπαιο και η βάρβαρη δολοφονία εγκωμιάστηκε ως ηρωική πράξη.
Όλα αυτά τεκμηριώνονται στην έκθεση του Human Rights Defender of Artsakh, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί και βρίσκονται σε ανοικτές πηγές. Η έκθεση του Human Rights Defender of Artsakh, παρουσιάζει και τεκμηριώνει σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, κατά την επίθεσή τους, τον Απρίλιο του 2016. Οι απώλειες στρατιωτών, αλλά ιδιαίτερα του άμαχου πληθυσμού και από τις δύο πλευρές είναι μια τραγική πραγματικότητα και πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί. Είναι όμως απαράδεκτο να χρησιμοποιείται ένας πληθυσμός ως ανθρώπινη ασπίδα, για να καλύπτονται οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές, και στη συνέχεια, σαν συνέπεια αυτής της πράξης, να χρησιμοποιούνται φωτογραφίες νεκρών για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Σας παρακαλούμε όπως κι εσείς από την μεριά σας και με παρέμβασή σας, να καλέσετε το Αζερμπαϊτζάν, να συμφωνήσει στην εγκατάσταση του ανεξάρτητου ερευνητικού μηχανισμού του ΟΑΣΕ, να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον πληθυσμό του ως ανθρώπινη ασπίδα να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για τις τραγικές απώλειες της αρμενικής πλευράς, λόγω των επιθετικών στρατιωτικών της επιχειρήσεων, τον Απρίλιο του 2016.
Με εκτίμηση,
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος