Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τελετή για τον ενταφιασμό των μη ταυτοποιηθέντων οστών των 15 καταδρομέων του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas. Τα οστά τοποθετήθηκαν σε τρία οστεοφυλάκια, σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία, και ενταφιάστηκαν σε δύο ορύγματα στην κορυφή του ταφικού μνημείου.
Η εκταφή των 15 σορών που είχαν σκεπαστεί μαζί με τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τον Ιούλιο του 1974, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 και τα οστά παραδόθηκαν μετά τις απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις στις οικογένειές τους. Παρών στη σεμνή τελετή ήταν ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο οποίος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για να διευκρινιστεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας.
Μιλώντας μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Φωτίου είπε ότι στη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν μπορούσε να γίνει ταυτοποίηση όλων των οστών που ανευρέθηκαν, ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών σε μέγεθος. Αυτά, συνέχισε, τοποθετήθηκαν σε τρία οστεοφυλάκια. Μετά από επιθυμία των οικογενειών των ηρώων ενταφιάστηκαν μαζί με όλη την αγάπη, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας για τη μεγάλη προσφορά και τη θυσία τους, είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων, απομένει η ταυτοποίηση τριών ακόμη παλικαριών του Noratlas. Πρόσθεσε ότι στον ίδιο χώρο βρίσκονται ακόμα εννέα ομαδικοί τάφοι που περιλαμβάνουν μικρά, μη ταυτοποιηθέντα οστά αγνοουμένων, τα οποία εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους. O κ. Φωτίου εξήγησε ότι πρόκειται για άτομα που είτε έπεσαν στο πεδίο των μαχών, είτε εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στη συνέχεια, μετά τη σύλληψη και την αιχμαλωσία τους, και η ταυτότητά τους παρέμεινε για δεκαετίες άγνωστη λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί.
«Στους ήρωες μας και στις οικογένειές τους εκφράζουμε, για ακόμα μια φορά, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό όλων μας» κατέληξε ο κ. Φωτίου, ο οποίος κατέθεσε ακολούθως στεφάνι εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας.
Στεφάνι κατέθεσαν επίσης ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας Χρήστος Καποδίστριας εκ μέρους του Έλληνα πρέσβη, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο συνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Βακανάς εκ μέρους του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ, συνταγματάρχης Πεζικού Προκόπιος Μαυραγάνης. Ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.