Δεν είναι μόνοι οι χριστιανοί Έλληνες κάτοικοι του Πόντου που δεν τον ξεχνούν και σύρουν αρωθυμία. Το 1965, το τουρκικό κράτος, θεωρώντας ότι αποτελούν «εθνική απειλή» οι ελληνόφωνοι της επαρχίας Κατοχωρίου (Τσάικαρα) του νομού Τραπεζούντας, όπου υπάρχουν περίπου 60 χωριά και οικισμοί που έχουν ως μητρική τους γλώσσα τα ποντιακά, αποφάσισε να διατάξει τον αναγκαστικό εκτοπισμό κατοίκων οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές των νομών Ερζιγκιάν, Αντιόχειας, Βαν, κ.α.
Μερικές εκατοντάδες οικογένειες ελληνόφωνων εγκαταστάθηκαν στην επαρχία Οζάλπ, του νομού Βαν, όπου συνέχισαν να μιλούν ποντιακά και να διατηρούν τις ποντιακές παραδόσεις.
Μια από αυτές είναι το έθιμο του «κουραμά», που αναβίωσε και φέτος στη συνοικία Εμέκ του Οζάλπ. Το έθιμο του «κουραμά» είναι κάτι αντίστοιχο με τη θυσία του ταύρου, που γίνεται στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.
Οι κάτοικοι του συνοικισμού Εμέκ, συμβάλλουν όλοι σε ένα ταμείο και με τα λεφτά που συγκεντρώνονται αγοράζουν έναν ταύρο, τον οποίον θυσιάζουν και στη συνέχεια μαγειρεύουν το κρέας του από το οποίο τρώει όλο το χωριό. Φυσικά, μετά την προσφορά του φαγητού στον κόσμο, ακολουθεί χορός με την κεμεντζέ.