Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ το αρνείται κατηγορηματικά, πρόσφατα δημοσίευμα όμως αναφέρουν ότι δύο πρόσφατες ευρείας κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις με τους ιούς WannaCry και Petya, βασίστηκαν σε ψηφιακά υπερόπλα που υπεκλάπησαν από την NSA.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λευκός Οίκος με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιμένει ότι η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στους «κακούς» χάκερ.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως διαθέτει ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις του WannaCry και Ρώσοι χάκερ πίσω από τις επιθέσεις του Petya αυτή την εβδομάδα, όμως δεν έχει παρουσιάσει κάτι πιο συγκεκριμένο και πειστικό μέχρι στιγμής.
Πληθαίνουν όμως οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει ψηφιακά υπερόπλα, τα οποία όμως αδυνατούν να διαφυλάξουν από εχθρούς ή να τα αδρανοποιήσουν σε περίπτωση που πέσουν σε λάθος χέρια.
Ο δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνια Τεντ Λιού, πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, κάλεσε τη NSA να βοηθήσει ενεργά στην αντιμετώπιση των επιθέσεων από χάκερ και να πάψει να συσσωρεύει γνώσεις για «κερκόπορτες» στους υπολογιστές, οι οποίες προορίζονται μεν για αξιοποίηση σε περίπτωση κυβερνοπολέμου, αλλά τελικά γίνονται κτήμα κακόβουλων ομάδων.
Πιθανότατα και στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις οι χάκερ χρησιμοποίησαν εργαλεία κλεμμένα από τη NSA (όπως υποστήριξε η ομάδα χάκερ Shadow Brokers από τον Απρίλιο), τα οποία εκμεταλλεύθηκαν «τρύπες» στο λογισμικό της Microsoft.
Microsoft κατά μυστικών υπηρεσιών
Κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι οι Shadow Brokers, ωστόσο πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών θεωρούν σίγουρο πως τα κλεμμένα κυβερνο-όπλα είχαν αναπτυχθεί από μια άκρως απόρρητη μονάδα της NSA με την ονομασία Tailored Access Operations (Επιχειρήσεις κατά Παραγγελία Πρόσβασης).
Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δήλωσε ευθέως ότι η NSA είναι η πηγή του κακόβουλου λογισμικού και την κάλεσε «να αναλογισθεί τη ζημιά που προκαλείται σε πολίτες».
Η υπόθεση τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τη NSA, που έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για στην ανάπτυξη εργαλείων κυβερνοπολέμου.