Σημαντική μέρα για τον κόσμο της Αστρονομίας είναι η Παρασκευή 30 Ιουνίου καθώς γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών. Περισσότερες από 700 εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε 190 χώρες προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που υπάρχουν στο Διάστημα και την ανάγκη προληπτικών μέτρων ώστε να προστατευτεί η ανθρωπότητα. Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχουν οι μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες ESA, NASA, JAXA κ.α. Οι διοργανωτές, κυρίως αστροναύτες και επιστήμονες, με κεντρικό πρόσωπο τον αστροφυσικό και κιθαρίστα των Queen δρ Μπράιαν Μέι που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία τους από το 2014, έδωσαν στη δημοσιότητα μία διακήρυξη με τίτλο «100x Asteroid Declaration», με την οποία καλούν τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει κατά 100 φορές τις έως τώρα προσπάθειές της για την ανίχνευση των αστεροειδών.
Πριν από λίγες μέρες ο κορυφαίος αστροφυσικός, ο καθηγητής Άλαν Φιτζσίμονς του Πανεπιστημίου Queen του Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας, προειδοποίησε ότι το χτύπημα ενός αστεροειδούς δεν είναι θέμα αν θα συμβεί, αλλά πότε.
Έως σήμερα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 1.800 δυνητικά επικίνδυνα ουράνια σώματα, που οι τροχιές τους μπορεί να διασταυρωθούν με της Γης. Αλλά πολλά άλλα υπάρχουν και δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, με συνέπεια να μην μπορεί να αποκλεισθεί ο κίνδυνος μιας ολέθριας έκπληξης. Ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), με αφορμή την μέρα των αστεροειδών, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο που θα παρατηρεί το νυχτερινό ουρανό αποκλειστικά για τέτοιες απειλές. Μελλοντικά θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο τέτοιων τηλεσκοπίων. Παράλληλα, η ESA και η NASA σχεδιάζουν αποστολές σε αστεροειδείς τα επόμενα χρόνια, για να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες «χειραγώγησής» τους, σε περίπτωση που χρειασθεί στο μέλλον.
Ένα «μάτι» και στην Ελλάδα, αλλά για τη Σελήνη
Στο πλαίσιο των διεθνών εκδηλώσεων, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας που ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα ανοίξει την πόρτα του στις 20:00 και θα υποδεχθεί το κοινό.Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στους χώρους του τηλεσκοπίου και θα μάθουν για την λειτουργία του, καθώς και για τους κινδύνους που αποτελούν για τη Γη οι παραγήινοι αστεροειδείς.
Στον προαύλιο χώρο του αστεροσκοπείου θα υπάρχουν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης για να ταξιδέψουν το κοινό στα αμυδρά ουράνια σώματα του έναστρου ουρανού. Μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή στη διεύθυνση: www.eventbrite.com.
Εκδηλώσεις στο Μουσείο Ορυκτολογίας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών, το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων την Κυριακή 2 Ιουλίου (10:00-15:00), στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με δωρεάν είσοδο για όλη την οικογένεια.
Θα υπάρξουν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ομιλίες, μεταξύ άλλων του ειδικού στους μετεωρίτες Γιάννη Μπαζιώτη, επίκουρου καθηγητή ορυκτολογίας-πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, θα φιλοξενείται έκθεση μετεωριτών.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.