Η Αυστραλία, με τον Άντζι (Άγγελο) Ποστέκογλου στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας, πάλεψε για το εισιτήριο που θα την έστελνε στα ημιτελικά του Confederations Cup 2017, ωστόσο, απόψε στάθηκε άτυχη απέναντι στη Χιλή (1-1) και δεν κατάφερε να προκριθεί (από τον 2ο όμιλο όπου βρίσκονταν ακόμη Γερμανία και Καμερούν).
Με αφορμή αυτή τη σπουδαία διοργάνωση, που διεξάγεται στα γήπεδα της Ρωσίας, όπου θα γίνει και του Μουντιάλ του 2018, θυμόμαστε ορισμένους ομογενείς, παλιές δόξες του αυστραλιανού ποδοσφαίρου, που φόρεσαν τη φανέλα των Socceroos.
Σταν Λαζαρίδης
Θεωρείται ο πιο γνωστός απ’ όλους λόγω της καριέρας του στα βρετανικά γήπεδα. Ο Ελληνοαυστραλός άσος αγωνίστηκε για εννιά σεζόν στην Premier League με την Γουέστ Χαμ και την Μπέρμπιγχαμ και η αγαπημένη του θέση ήταν στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής. Ήταν για χρόνια από τα βασικά στελέχη της Εθνικής Αυστραλίας. Έκανε ντεμπούτο κόντρα στο Κουβέιτ το 1993 και αγωνίστηκε σε 60 επίσημα ματς μέχρι το 2008 όπου κρέμασε τα παπούτσια του. Πήρε μέρος στο Confederations Cup του 1997 όπου οι Αυστραλοί έφτασαν στον τελικό, αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γερμανίας το 2006.
Ο Σταν Λαζαρίδης (φωτ.: perthnow.com.au)
Τζιμ Πατίκας
Αγωνίστηκε με τους Socceroos 27 φορές και αποτέλεσε έναν από τους πρώτους Αυστραλούς ποδοσφαιριστές που πραγματοποίησε καριέρα στην Ευρώπη. Για μια οκταετία, από το 1985 έως το 1993, ο Πατίκας φόρεσε 142 φορές τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1989, 1992, 1993). Πέτυχε 47 γκολ. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1979 από τη Σίδνεϊ Σίτι και έφυγε από την ενεργό δράση το 1997. Νωρίτερα, το 1993 πήγε στον Αθηναϊκό, όπου έπαιξε δύο χρόνια.
Ποδοσφαιρικές στιγμές του Τζίμη Πατίκα με την ΑΕΚ
Κρις Καλαντζής
Έχει φορέσει την φανέλα των δύο «αιωνίων» του ελληνικού πρωταθλήματος, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Ο Ελληνοαυστραλός άσος ξεκίνησε την καριέρα του από την Ολίμπικ Σίδνεϊ το 1982, σε ηλικία μόλις 15 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα θα γίνει γνωστός στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό να τον ανακαλύπτει και να του στέλνει εισιτήρια με προορισμό την Αθήνα. Όμως, στο αεροδρόμιο, οι Πράσινοι τον άρπαξαν κυριολεκτικά από τα χέρια των ανθρώπων του Ολυμπιακού και τον οδήγησαν στα γραφεία της ομάδας, όπου υπέργραψε συμβόλαιο με το Τριφύλλι.
Μετά από πέντε χρόνια στους Πράσινους πήρε μεταγραφή για τους Πειραιώτες, με τους οποίους σκόραρε ένα εκπληκτικό γκολ με ανάποδο ψαλίδι, στο πρώτο του ντέρμπι κόντρα στην πρώην του ομάδα. Το 1997 έφυγε στα μισά της σεζόν για να επιστρέψει στη Σίδνεϊ Ολύμπικ. Έκλεισε την καριέρα του το 2001. Αγωνίστηκε (από το 1985 έως το 1987) 15 φορές με την Εθνική Αυστραλίας, πετυχαίνοντας ένα τέρμα σε φιλικό αγώνα με την Κίνα.
Ο Κρις Καλαντζής
Τσάρλι Γιάνκος
Από τους καλύτερους που πέρασαν από την Εθνική Αυστραλίας. Έκανε ντεμπούτο (ως αμυντικός) σε ηλικία 18 ετών στη Fitzroy της Βικτώρια. Έπαιξε σε 89 ματς των «καγκουρό» αλλά 49 φορές ήταν σε επίσημα παιχνίδια. Διατέλεσε αρχηγός της Εθνικής ενώ σκόραρε επτά τέρματα. Ένα από αυτά μάλιστα ήταν αρκετά σημαντικό καθώς σημειώθηε στο 4-1 της Αυστραλίας επί της Αργεντινής, στον τελικό του Gold Cup του Σίδνεϊ, το 1988. Τη σεζόν 1988/89 είχε ένα σύντομο πέρασμα από το ελληνικό πρωτάθλημα, όπου φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ (επτά συμετοχές). Αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1994. Μετά την αποχώρησή του, έγινε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ένας δρόμος σε προάστιο του Σίδνεϊ φέρει το όνομά του!
H «βολίδα» του Γιάνκου με την Αργεντινή
Πίτερ Καθόλος
Γνωστός και με το ψευδώνυμο «Kat», είχε διακριθεί με τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην Αυστραλία το 1982, αφήνοντας την σφραγίδα του στο ποδόσφαιρο της χώρας (έχει κατακτήσει τέσσερα εθνικά πρωταθλήματα, NSL) κυρίως με τα όσα κατόρθωσε με το Σίδνεϊ Ολύμπικ. Αγωνίστηκε στη σπουδαία ομάδα της Λάρισας που σήκωσε την κούπα του πρωταθλήματος το 1988. Με τους Socceroos είχε 25 συμμετοχές και πέντε γκολ.
Άντζι Ποστέκογλου
Ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός των «καγκουρό». Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε από το 1984 μέχρι το 1993 στη Σάουθ Μέλμπουρν, έχοντας 193 συμμετοχές και δύο πρωταθλήματα (1984, 1991). Επίσης αγωνίστηκε από το 1986 μέχρι το 1988 τέσσερις φορές με την Εθνική Αυστραλίας. Αργότερα ως προπονητής της Σάουθ Μέλμπουρν κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Αυστραλίας (1998, 1999) και το πρωτάθλημα Ωκεανίας, συμμετέχοντας έτσι το 2000 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που διεξήχθη στη Βραζιλία. Έπειτα ανέλαβε για επτά χρόνια (2000-2007) την Εθνική Ελπίδων της Αυστραλίας.
Το Μάρτιο του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα (όπου γεννήθηκε), αναλαμβάνοντας τις τύχες της Παναχαϊκής έπειτα από πρόταση που του έγινε από τον τότε πρόεδρο της ομάδας Κώστα Μακρή. Το 2009 γύρισε στην Αυστραλία και κοουτσάρισε την Μπρισμπέιν Ρόαρ με την οποία πήρε το νταμπλ το 2011 και αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς. Από τον Οκτώβριο του 2013 βρίσκεται στο τιμόνι της Εθνικής Αυστραλίας.
Πίτερ Ρασκόπουλος
Οι ηγετικές ικανότητες του Πίτερ Ρασκόπουλου ήταν εμφανείς από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Αυτό καταμαρτυρά άλλωστε και το γεγονός πως στο ντεμπούτο του στην Εθνική Αυστραλίας, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Με την Εθνική αγωνίστηκε 14 φορές, ενώ με την ομάδα Σίδνεϋ Ολύμπικ για πάνω από μια δεκαετία.
O Πίτερ Ρασκόπουλος (αριστερά – φωτ: sbs.com.au)
Κίμωνας Ταλιαδώρος
Μικρή ήταν η συμμετοχή του Κίμωνα Ταλιαδώρου στην Εθνική Αυστραλίας, όμως τα τρία γκολ που πέτυχε την κάνουν αξιοσημείωτη. Ο Ταλιαδώρος, με σπουδαία καριέρα στην Ελλάδα Μελβούρνης, αγωνίστηκε με τους Socceros εννέα φορές.
Μαρκ Κούσσας
Η καριέρα του Μαρκ Κούσσα σταμάτησε πρόωρα στα 24 του χρόνια, εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού. Ωστόσο, πρόλαβε να αγωνιστεί δύο φορές με την Εθνική Αυστραλίας. Μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσε με την Εθνική Νέων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1981. Στο τουρνουά αυτό αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ.
Με την Εθνική Αυστραλίας αγωνίστηκαν επίσης, ο Γιώργος Χριστόπουλος δέκα φορές, ο Θίο Σελεμίδης επτά φορές, ο Κώστας Μπουτσιάνης τέσσερις και από μία οι Μιχάλης Βαλκάνης, Ντίνος Αναστασιάδης, Γιώργος Σλίφκας, Τζον Σπανός, Αντώνης Σπυριδάκος, Τζον Καρασπύρος και Τζο Παλατσίδης.