«Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ». Έτσι επέλεξαν οι συντελεστές της να βαφτίσουν τη μουσικοχορευτική παράσταση, όπου Πόντος και Κρήτη θα ανταμώσουν στο Θέατρο Βράχων, στις 17 Ιουλίου, σε ένα δρώμενο που ακουμπά στέρεα στην παράδοση, αλλά προχωρά πέρα απ’ αυτήν. Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Πυρρίχιος Ακαδημία», με επικεφαλής τον Όμηρο Παχατουρίδη, εμπνεύστηκαν από αυτήν τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη για να δημιουργήσουν ένα παράθυρο επικοινωνίας του παρελθόντος με το μέλλον μέσα από το χορό, το τραγούδι και την ιστορία.
Στόχος τους να στείλουν ένα μήνυμα αγάπης και ειρήνης, σε εποχές δύσκολες, που δοκιμάζουν τις πανανθρώπινες αξίες.
Η τέχνη του ελληνικού χορού θα γίνει το μέσο, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές, που θα δώσει μια απάντηση στην απαισιοδοξία των ημερών και θα υπενθυμίσει ότι ο πολιτισμός ενώνει –ή οφείλει να ενώνει– τους ανθρώπους και τους λαούς.
Οι εμπνευστές του εγχειρήματος με κάποιους από τους μουσικούς της παράστασης παρουσίασαν στο pontos-news.gr ένα δείγμα της μουσικοχορευτικής σύμπραξης Κρήτη-Πόντου
Το ζητούμενο, όπως λένε οι συντελεστές, είναι να παρουσιαστεί η παράδοση σε μια θεατρική σκηνή χωρίς να προσβληθεί και χωρίς αλλοιωθεί: «Το ζητούμενο είναι μέσα από τις τεράστιες παραδόσεις της Κρήτης και του Πόντου, με την παρέμβαση της καλλιτεχνικής ματιάς στις κινήσεις των χορευτών, να παρουσιαστεί ένα πρωτοποριακό θέαμα, χωρίς αλλαγή βημάτων, χωρίς αλλαγή πιασιμάτων χορευτών», δήλωσε στο pontos-news.gr o Γιάννης Μεγαλακάκης.
«Το πώς θα σταθούμε όμως, πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα περάσουμε το μήνυμα τι συμβολίζει ο πεντοζάλης ή ο πυρρίχιος, γιατί χορεύω εγώ σήμερα πεντοζάλη, τι κουβαλάω μέσα μου όταν χορεύω τον πεντοζάλη, αυτό είναι που αναζητούμε σ’ αυτή την παράσταση και αυτή είναι η καινοτομία της», πρόσθεσε.
Οι λύρες που θα λαλήσουν την ιστορία της Κρήτης και του Πόντου στα χέρια των δεξιοτεχνών Μανώλη Φλουρή και Ανέστη Ιωακειμίδη
Καθοριστικό στοιχείο αυτής της σύμπραξης Ποντίων-Κρητικών, όπως εξήγησε στο pontos-news.gr ο Όμηρος Παχατουρίδης, επικεφαλής της Πυρρίχιου Ακαδημίας, είναι η σύμπνοια των εμπνευστών της ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την παράδοση και το χορό, όχι ως μουσειακό είδος και φολκλόρ αναπαράσταση, αλλά ως κατάθεση ψυχής που σέβεται την παράδοση, αλλά ακουμπάει στον τρόπο ζωής του σήμερα.
Τι θα δούμε στο Θέατρο Βράχων
Στο μεγάλη αυτή συνάντηση θα παρουσιαστούν χοροί από την Κρήτη και τον Πόντο, αυτοσχεδιαστικές σκηνές, όπου οι χορευτές και οι χορεύτριες θα αναδείξουν τη δυσκολία της ευφάνταστης χορευτικής φιγούρας, που κάθε φορά επηρεάζεται από το μουσικό άκουσμα και από το «διάλογο» χορευτή και μουσικού. Και παράλληλα, Κρητικοί και Πόντιοι θα αλληλεπιδράσουν επί σκηνής μουσικά και χορευτικά.
Οι μουσικοί της παράστασης αυτοσχεδιάζουν
Οι περίπου 40 κορυφαίοι χορευτές μαζί με τους δεξιοτέχνες μουσικούς θα παραμείνουν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης στη σκηνή, καθώς το ζητούμενο είναι το δρώμενο να μην διακόπτεται από την είσοδο ή την απομάκρυνσή τους.
Πίσω από τον μουσικοχορευτικό θίασο, στους επιβλητικούς βράχους του θεάτρου θα προβάλλονται στιγμιότυπα από την παράδοση και την ιστορία του Πόντου και της Κρήτης από την Αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια.
Οι εικόνες θα ενισχύουν και θα ενισχύονται από τα τραγούδια και τις απαγγελίες επί σκηνής. «Η σύμπραξη των δύο ιστορικών περιοχών θα γίνει εφικτή μέσα από την ιστορία, τη μουσική, το χορό και το τραγούδι», υποστηρίζει ο Γιάννης Μεγαλακάκης.
«Και την αγάπη», προσθέτει ο Όμηρος Παχατουρίδης. Ο στόχος κοινός, όπως λένε και οι δύο: η σύμπραξη Πόντου και Κρήτης με όρους καλλιτεχνικούς, με τελικό σκοπό τη συγκίνηση των θεατών.
Στην παράσταση συμμετέχουν οι μουσικοί: Ανδρέας Γεωργιλάκης (λαούτο-τραγούδι), Μανώλης Φλουρής (κρητική λύρα), Συμεών Γιουσμάς (κιθάρα), Μάριος Μαρνελάκης (μπάσο), Ανέστης Ιωακειμίδης (ποντιακή λύρα – τραγούδι), Χριστόφορος Κοσμίδης (ποντιακός άσκαυλος), Περικλής Κατσώτης (νταούλι), Ανδρέας Κούτσης (λαούτο).
Για τις «Ρίζες»
Μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια της παράστασης θα διατεθούν στη στήριξη των προσπαθειών της εθελοντικής ΜΚΟ Κέντρο Ερευνών «Ρίζες», του οποίου σκοπός είναι η πρόνοια ενήλικων υιοθετημένων ατόμων που αναζητούν τις ρίζες τους, και η προαγωγή της έννοιας της αναδοχής και της υιοθεσίας ως ιδιαίτερη κοινωνική πρακτική στο χώρο της παιδικής προστασίας.
Κείμενο: Κατερίνα Καρύγιαννη.
Φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.
- Ευχαριστούμε τους μουσικούς Ανδρέα Γεωργιλάκη, Μανώλη Φλουρή, Ανέστη Ιωακειμίδη και Περικλή Κατσώτη που πρόσφεραν στο κοινό του pontos-news.gr μια μικρή πρόγευση του τι θα παρακολουθήσουμε στο Θέατρο Βράχων.
- Το pontos-news.gr είναι χορηγός της παράστασης.