Σε αντίθεση με τη μεγαλειώδη υποδοχή της, ταπεινά αυτή τη φορά, το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης μαζί με το Τίμιο Ξύλο επέστρεψε την περασμένη Παρασκευή στη Βενετία. Τα δύο αυτά ιερά θησαυρίσματα της Ορθοδοξίας παρέμειναν στο ναό της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Δήμο από τις 14 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Κοντά στο εκατομμύριο υπολογίζονται οι πιστοί που προσήλθαν στο ναό από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού για να προσκυνήσουν.
Το σκήνωμα της μητέρας του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου βγήκε για πρώτη φορά από το ναό της Αγίας Ελένης, στο ομώνυμο νησί της Βενετίας, ύστερα από 1.700 χρόνια, κι επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία. Κατά την παραμονή του σκηνώματος εδώ, η Αγία Ελένη στέφθηκε για δεύτερη φορά αυτοκράτειρα, με ορθόδοξο αυτοκρατορικό στέμμα. Τη στέψη έκανε ο Επίσκοπος Φαναρίου και γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Αγαθάγγελος.
Το σκήνωμα μετά από περίπου ένα μήνα στην Ελλάδα επέστρεψε στην Ιταλία (φωτ.: Ellinair / Facebook)
Σε αυτό το μοναδικό χριστιανικό ταξίδι της ιστορίας της Αγίας συνέβαλε και ο όμιλος Mouzenidis Group και συγκεκριμένα η Ellinair, που μετέφερε σε κατάλληλα διαμορφωμένο Airbus A-319 το άγιο σκήνωμα. Γι’ αυτόν το λόγο, στο δείπνο που παρέθεσε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος στους κήπους του θεολογικού οικοτροφείου της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, προς τιμήν των χορηγών και όσων συνεισέφεραν στο εγχείρημα της μετακομιδής του σκηνώματος της Αγίας Ελένης από τη Βενετία στην Ελλάδα, ο ποντιακής καταγωγής πρόεδρος του Ομίλου, Μπόρις Μουζενίδης, παρασημοφορήθηκε από τον διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας Αγαθάγγελο με το μετάλλιο των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Επίσης, κατά τη λιτανευτική πομπή στους δρόμους του νησιού στη Βενετία, ο πρόεδρος του Ομίλου μετέφερε και αυτός το ιερό σκήνωμα, θέλοντας να τιμήσει αυτή τη μεγάλη στιγμή της χριστιανοσύνης.
Στιγμές από την άφιξη στην Ιταλία
Κατά τον τελευταίο πανηγυρικό αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησαν ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος, συγχοροστατούντων του μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου και του Επισκόπου Φαναρίου Αγαθάγγελου. Τα εγκώμια της Αγίας Ελένης έψαλε ο Βυζαντινός Χορός «Αντιφωνικόν Μέλος» με χοράρχη τον Γεώργιο Καμαριάρη, πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στη Βενετία τα θησαυρίσματα είχαν παραλάβει Πόντιοι ζιπκοφόροι από το Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» και Κρητικοί βρακοφόροι από την Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας «Η Μεγαλόνησος».