Μια νέα συσκευή που «ανάβει» λάμπες ενώ κινούνται στον χώρο φέρνει πιο κοντά το όνειρο της… ασύρματης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να μεταφέρουν ασύρματα ηλεκτρικό ρεύμα φορτίζοντας και διατηρώντας αναμμένο έναν λαμπτήρα LED ενώ αυτός μετακινούνταν στον χώρο. Αν και προς το παρόν περιορίζεται σε μικρές ενέργειες και αποστάσεις, η τεχνολογία θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών.
Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανέπτυξαν ένα σύστημα ασύρματης μεταφοράς ενέργειας σε μεταβαλλόμενες αποστάσεις.
Χρησιμοποιώντας την αρχή της συμμετρίας ισοτιμίας-χρόνου (μια έννοια της Κβαντομηχανικής) δημιούργησαν ηλεκτρικό κυκλωματικό σχηματισμό και πέτυχαν απόδοση μεταφοράς ενέργειας η οποία παραμένει σταθερή σε μεταβαλλόμενες αποστάσεις περίπου ενός μέτρου.
Σε επίδειξη που έκαναν οι ερευνητές στο εργαστήριό τους με έναν λαμπτήρα LED, αυτός έμενε αναμμένος με σταθερή φωτεινότητα καθώς απομακρυνόταν από την πηγή έως και σχεδόν ένα μέτρο. Οι επιστήμονες του Στάνφορντ δεν σταματούν όμως εδώ. Εξετάζουν τρόπους ώστε να αυξήσουν σημαντικά τόσο την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να μεταφερθεί όσο και την απόσταση στην οποία μπορεί να γίνει η μεταφορά. Και ευελπιστούν ότι στο μέλλον η τεχνολογία τους θα βρει πολλές πρακτικές εφαρμογές.
«Πέραν του ότι θα προωθήσει την ασύρματη φόρτιση οχημάτων και προσωπικών συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα, η νέα τεχνολογία μας μπορεί να απελευθερώσει τα βιομηχανικά ρομπότ, τα οποία επίσης βρίσκονται σε διαρκή κίνηση» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Σανχούι Φαν, καθηγητής ηλεκτρολογίας μηχανολογίας στο Στάνφορντ και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Πρέπει ακόμη να αυξήσουμε σημαντικά την ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που μεταφέρεται ώστε να φορτίσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά ίσως να μη χρειαστεί να μεγαλώσουμε την απόσταση πολύ περισσότερο», υποστήριξε χαρακτηριστικά.