«Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε;» έλεγε το γνωστό σλόγκαν που καλούσε τον κόσμο να λάβει μέρος στην απογραφή του 2001. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι και το… μότο του ψηφιακού χάρτη της ελληνικής διασποράς, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες επίσημα σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Greek Diaspora Map είναι πλέον γεγονός, και αποτυπώνει το σύνολο της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό.
Η προσπάθεια καταγραφής της διασποράς ξεκίνησε το 2015, με τη συνδρομή των κατά τόπους αρχών του υπουργείου Εξωτερικών. Ιδιαίτερη συμβολή είχε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ενώ η επιστημονική ομάδα δούλεψε υπό τους καθηγητές Όθωνα Αναστασάκη και Αντώνη Καμάρα. Ο χάρτης αποτελεί και το επιστέγασμα της συνεργασίας, που πλέον είναι μόνιμη, του υπουργείου Εξωτερικών με το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (SEESOX).
Το «εργαλείο» αυτό είναι προσβάσιμο σε όλους τους Έλληνες πολίτες και λειτουργεί διαδραστικά ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα δεδομένα. Επόμενο βήμα είναι να μπουν και τα δεδομένα από το υπουργείο Παιδείας (ομογενειακά σχολεία και διδακτήρια), αλλά και να υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως είπε κατά την παρουσίαση ο Αντώνης Καμάρας, η όλη προσπάθεια είναι σε απόλυτα πρωταρχικό στάδιο. Μέσα στο καλοκαίρι θα προστεθούν κριτήρια επιλογής με βάση την εθνοτοπική προέλευση, τη δραστηριότητα των οργανώσεων και τη σχέση με την Εκκλησία.
«Με αυτά τα κριτήρια επιλογής ο χρήστης του χάρτη θα μπορεί να δημιουργεί τον δικό του παγκόσμιο χάρτη της ελληνικής διασποράς», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα ο Αντώνης Καμάρας εξήγησε ότι, για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να κάνει τον παγκόσμιο χάρτη των οργανώσεων γιατρών της ελληνικής διασποράς, ή των οργανώσεων που συνδέονται με την Πελοπόννησο, ή των οργανώσεων γονέων και κηδεμόνων. Στη συνέχεια αυτοί οι «εξατομικευμένοι» χάρτες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο ανταλλαγής τεχνογνωσίας (στο παράδειγμα των γιατρών), ως εργαλείο στοχευμένης τουριστικής διαφήμισης (στο παράδειγμα της Πελοποννήσου), ή ως εργαλείο δημιουργίας μιας virtual κοινότητας (στο παράδειγμα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων).
«Πέρα από τη λειτουργική του χρήση, αποτελεί ταυτόχρονα μια μορφή άσκησης μορφωτικής και πολιτικής διπλωματίας, η οποία πολλές φορές εισχωρεί ευκολότερα σε περιβάλλοντα στα οποία η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί», ανέφερε ο Γιάννης Αμανατίδης. Υπογράμμισε δε ότι μέσω της ευρύτερης συνεργασίας με ιδρύματα του εξωτερικού προωθείται η δυναμική προβολή των ελληνικών σπουδών και ενισχύεται η προσπάθεια για την ίδρυση πανεπιστημιακών εδρών Αρχαίων, Ελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.
(Φωτ.: Γιάννης Καρυπίδης)
Το παρών στην εκδήλωση παρουσίασης του Greek Diaspora Map έδωσε και ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος εστίασε στη δυνατότητα που δίνει η ψηφιακή πλατφόρμα για την επικοινωνία, την καταγραφή και τη διασύνδεση της ομογένειας και με την Ελλάδα αλλά και με τις άλλες κοινότητες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε ότι πρέπει να «παντρευτεί» η ΕΡΤ με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για τη διάδοση των ελληνικών στη διασπορά.
«Το μέλλον του διαδραστικού χάρτη εκτιμούμε ότι θα απορροφήσει σημαντικούς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους από το Greek Diaspora Project. Μια αρχική εκτίμηση είναι για διετές έργο που θα απαιτήσει 200 έως 300 χιλιάδες ευρώ. Σύντομα θα συγκεκριμενοποιήσουμε την πρόταση μας και θα απευθυνθούμε και στους υφιστάμενους αλλά και στους δυνητικούς χορηγούς», υπογράμμισε ο Αντώνης Καμάρας.
(Φωτ.: Γιάννης Καρυπίδης)
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο Κυβερνείο (Παλατάκι), για το οποίο είπε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να συζητηθεί η αξιοποίησή του, και πρότεινε να μεταφερθούν εκεί όλες οι δομές της διασποράς (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, Μουσείο Διασποράς) και ταυτόχρονα να αποδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ως χώρος πολιτισμού, παράδοσης και τεχνών. Η πρόταση Αμανατίδη βρήκε σύμφωνο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που επίσης βρέθηκε στην παρουσίαση.
- Ο ψηφιακός χάρτης της ελληνικής διασποράς είναι διαθέσιμος στο greekdiasporamap.seesox.growcreate.co.uk.