Ζωή στο εγκαταλελειμμένο θέατρο της Μεγάλης του Γένους Αμπετείου Σχολής Καΐρου, προσπαθεί εδώ και μήνες να δώσει το Ίδρυμα Αμπέτ, που διαχειρίζεται την ελληνική αυτή εκπαιδευτική μονάδα της χώρας του Νείλου, με ιστορία που ξεπερνά τον ενάμιση αιώνα!
Η Αμπέτειος Σχολή, που γαλούχησε χιλιάδες Αιγυπτιωτών βρίσκεται πλέον από το 1995 στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της κοσμοπολίτικης συνοικίας της Ηλιούπολης Καΐρου, αλλά το ιστορικό, πρώτο κτήριό της βρισκόταν στο κέντρο της αιγυπτιακής μεγαλούπολης, στο λεγόμενο Ντεμερντάς.
Εκεί βρισκόταν και το επιβλητικό θέατρο της Αμπετείου Σχολής, που θα μπορούσε να συγκριθεί με πιο λαμπρά θέατρα μεγαλουπόλεων του κόσμου.
Δυστυχώς όμως με τη συρρίκνωση του ελληνισμού της Αιγύπτου και της μεταφοράς του ελληνόφωνου τμήματος της Σχολής στο Σπετσεροπούλειο κτήριο της Ηλιούπολης Καΐρου, αφέθηκε στην εγκατάλειψη.
Από το πάλαι ποτέ επιβλητικό θέατρο έμεινε ένα κάδρο με την ελληνική σημαία, από την τελευταία φορά που εορτάσθηκε η 25η Μαρτίου στο χώρο, καθώς επίσης και πολύ σκόνη στα καθίσματα και ένα πάτωμα που πλημμύριζε όλο και περισσότερο από τα υπόγεια ύδατα της περιοχής.
Η Αμπέτειος Σχολή στα τέλη του 19ου, κάποια χρόνια μετά την ίδρυσή της το 1855 από δωρεά των ελληνικής καταγωγής Σύρων ευεργετών αδελφών Αμπέτ (φωτ.: Wikipedia)
Την εικόνα αυτή επιχειρεί τώρα να αντιστρέψει η Εφορεία του Ιδρύματος Αμπέτ.
Ήδη έχουν γίνει έργα άντλησης της λιμναζόντων υδάτων, αλλά και έργα υποδομής για τη στατικότητα του κτηρίου, ενώ ανακαινίζεται και ο εξωτερικός χώρος και ξαναπαίρνει την παλιά του λάμψη.
Ο γενικός γραμματέας της Εφορείας, Νικόλας Βαδής και ο ταμίας Γιώργος Καλλίδης, με τις ευλογίες του προέδρου του ιδρύματος Αμπέτ, αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς, Δαμιανού, έχουν κάνει τα «αδύνατα, δυνατά» για να ξαναδώσουν ζωή στον ιστορικό αυτό χώρο, που τιμά την πολυετή παράδοση των Αιγυπτιωτών.
Συμπαράσταση για την αναβίωση του λαμπρού παρελθόντος
Οι υπεύθυνοι του ελληνικού ιστορικού γυμνάσιου του Καΐρου ζητούν κάθε δυνατή βοήθεια για την ολοκλήρωση του έργου. «Εμείς θα συνεχίσουμε, με τις ευλογίες του αρχιεπισκόπου Δαμιανού και πιστεύουμε ότι με την αγάπη των Αμπετειανών, θα καταφέρουμε να δώσουμε αυτή τη νέα πνοή στο ιστορικό μας θέατρο.
Η Αμπέτειος Σχολή (το ελληνόφωνο τμήμα της) φιλοξενείται πλέον στο Σπετσεροπούλειο κτήριο της Ηλιούπολης Καΐρου (φωτ.: Facebook / Αμπέτειος Σχολή)
»Και ζητούμε την ηθική συμπαράσταση όλων όσοι πέρασαν κάποτε από αυτό τον χώρο» τονίζει ο Γιώργος Καλλίδης, ατενίζοντας με μελαγχολία, αλλά και αισιοδοξία για το αύριο, το έμβλημα της Αμπετείου Σχολής, που παραμένει –όπως και τότε– στον τοίχο του επιβλητικού ανακαινιζόμενου θεάτρου. Παραμένει εκεί πάνω από τις σκονισμένες καρέκλες, κρατώντας φυλαγμένους καλά τους ήχους των παιδιών και θρυλικών παραστάσεων.
Και περιμένει να λειτουργήσει και πάλι το θέατρο και να δώσει την ευκαιρία στους Αμπετειανούς να ξαναζήσουν τις αξέχαστες παιδικές τους μνήμες.