Τον Ιούνιο του 1917 η αφρόκρεμα του ελληνισμού της Ρωσίας έδωσε το παρών στο Ταγκανρόγκ, την πόλη που ήταν γνωστή ως Ταϊγάνιο και αποτελεί επίνειο του Ροστόφ στη βόρεια ακτή του κόλπου Ταγκανρόγκ στην Αζοφική. Τότε κύριος στόχος του 1ου Πανρωσικού Συνεδρίου ήταν να ιδρυθεί μια ενιαία οργάνωση, η Ένωση Ελλήνων Ρωσίας, που θα ένωσε τις ελληνικές κοινότητες και θα προωθούσε τα συμφέροντά τους στο πλαίσιο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Εκείνο το συνέδριο κράτησε δύο εβδομάδες και φιλοξενήθηκε στο Προγυμνάσιο Θηλέων.
Ακριβώς εκατό χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2017, πάνω από 200 εκπρόσωποι ελληνικών συλλόγων συναντήθηκαν στην ίδια πόλη προκειμένου να συζητήσουν για το ρόλο των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας.
Στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και φιλοξενήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο, αναλύθηκε η σχέση των ελληνικών και ρωσικών κοινοτήτων αλλά και ο ρόλος συγκεκριμένα των Ελλήνων της Αζοφικής.
«Λαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, χτίζουμε ναούς, ιδρύουμε νέα σχολεία. Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Σήμερα στη Ρωσία ζουν περισσότεροι από 100.000 Έλληνες των οποίων η φωνή πρέπει να ακουστεί», είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.
Ο αναπληρωτής γενικός της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράς επέλεξε να τονίσει την ημερίδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που έγινε το 1990, και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Πόντιοι είναι η μόνη ομάδα πληθυσμού που κράτησε γλώσσα, ήθη και έθιμα μετά από μεταναστευτικό κύκλο 3.000 ετών.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της νεοσύστατης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης παρέθεσε ένα απόσπασμα της μελέτης του Ελευθέριου Παυλίδη, στην οποία αναφέρεται η στενή σύνδεση του ελληνισμού της Ρωσίας με την ιστορία του ελληνικού έθνους.
Κωνσταντίνος Φωτιάδης (φωτ.: rusgreek.ru)
Όπως εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φωτιάδης τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά το συνέδριο του 1917 δεν επέτρεψαν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Το δικό του μήνυμα στους συνέδρους έστειλε μέσω βίντεο ένας από τους βετεράνους του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας, ο πρώτος δήμαρχος Μόσχας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης Γαβριήλ Ποπόφ.
Στο συνέδριο, που ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στα πιο διάσημα ελληνικά αξιοθέατα του Ταγκανρόγκ, έλαβαν μέρος μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας (ιδιαίτερη εκπροσώπηση είχε το τμήμα της νεολαίας), πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας, βετεράνοι και επίτιμα μέλη του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας.