Η παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ανανεώνεται και μετονομάζεται σε «Μικρό Εθνικό», απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε παιδιά και εφήβους όλων των ηλικιών. Το «Μικρό Εθνικό» ξεκινά τις δράσεις του με ένα πιλοτικό θεατρικό εργαστήρι στα ελληνικά, που απευθύνεται σε έφηβους πρόσφυγες, ηλικίας 13-18 ετών από ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και από ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται στον χώρο του Εθνικού Θεάτρου καθημερινά Δευτέρα-Πέμπτη για έναν μήνα.
Οκτώ επεισόδια-μικρές παραστάσεις μιας ιστορίας, παρουσιάζονται από επαγγελματίες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, και λειτουργούν ως αισθητική εμπειρία που εμπλέκει και συγκινεί, αλλά και ως αφορμή για θεατρικό παιχνίδι και αναπαραστατικές τεχνικές. Το σύνολο των επεισοδίων συνιστά μια ιστορία βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μάικ Κένι Το αγόρι με τη βαλίτσα. Το έργο μιλά για το ταξίδι του μικρού Ναζ από τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι του για να γλιτώσει τον πόλεμο, μέχρι την άφιξή του στο Βερολίνο, όπου συναντά το μεγάλο του αδελφό.
Το πρόγραμμα αυτό προωθεί τη μάθηση που στηρίζεται στην επικοινωνιακή προσέγγιση. Εστιάζει, όχι σε γραμματικούς κανόνες και δομές, αλλά στη χρήση της γλώσσας ζωντανά και στη βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας των παιδιών. Στόχος του είναι μέσα από τη θεατρική εμπειρία και τη συλλογική δημιουργία, να ενθαρρύνει την υιοθέτηση και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας από τους συμμετέχοντες – γεγονός που θα διευκολύνει την προσαρμογή τους στο νέο πολιτισμικό περιβάλλον και την ένταξή τους στο ελληνικό σχολείο.
Υπεύθυνες για τον σχεδιασμό του προγράμματος και τη σκηνοθεσία είναι οι: Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτις και καλλιτεχνική υπεύθυνη του «Μικρού Εθνικού», Άρτεμις Μάνου, ηθοποιός και φιλόλογος, ΜΑ στη διδασκαλία των ελληνικών ως δεύτερη γλώσσα. Επεξεργασία κειμένου: Βαγγέλης Κυριακού, Άρτεμις Μάνoυ. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Αργυρώ Ανανιάδου, Αλέξης Κοτσόπουλος, Αμαλία Τσεκούρα, Λευτέρης Αγγελάκης, Μαλαματένια Γκότση, Νικόλας Αναστασόπουλος, Νίκος Καρύδης, Χρήστος Σουγάρης, Μαρία Σαββίδου. Άρτεμις Μάνου, Μιχάλης Φωκάς.