Ο Σάββας Καρίπογλου «πειραματίζεται» με την ποντιακή κουζίνα και δημιουργεί πιάτα με πιο μοντέρνα μορφή έτοιμα να… διεκδικήσουν θέση σε γκουρμέ εστιατόρια!
Αυτήν τη φορά… πειράζει και εμπλουτίζει τα παραδοσιακά ωτία, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Έχοντας απολαύσει το αποτέλεσμα, σας παρακινούμε να το δοκιμάσετε!
ΥΛΙΚΑ
για την κρέμα τσιζκέικ
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό |
400 γρ. τυρί κρέμα |
1 μεγάλο ζαχαρούχο γάλα |
1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα) |
½ κ.γ. μαστίχα |
για το σιρόπι
1 φλ. ζάχαρη |
1 φλ. νερό |
φλούδα από λεμόνι |
½ κ.γ. μαστίχα |
1 δόση από τη συνταγή για τα ωτία |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για τα ωτία (βλ. και το βίντεο με οδηγίες βήμα-βήμα ΕΔΩ)
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, τις βανίλιες, το μπέικιν και το ξύσμα.
- Στο χυμό του πορτοκαλιού προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα για να «ενεργοποιηθεί» και τον ρίχνουμε και αυτόν στο μίγμα.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη να μπορεί να ανοίγεται σε φύλλο.
- Κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια, στη μέση κάνουμε μια κάθετη τομή και περνάμε από μέσα τη μία γωνία.
- Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι.
για την κρέμα
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί και τη μαστίχα (σπασμένη καλά ή τριμμένη, για να βγει το άρωμα), και τα χτυπάμε μαζί.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ζαχαρούχο γάλα και το ξύσμα του λεμονιού, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.
η σύνθεση
- Σε ένα ταψί βάζουμε τα ωτία τα οποία τα χρησιμοποιούμε ως βάση. Φροντίζουμε να μην αφήσουμε κενά.
- Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μέχρι να δέσει, και σιροπιάζουμε όσο είναι ζεστό. Αφήνουμε στην άκρη το ταψί, μέχρι να «ξεκουραστούν» τα ωτία και να τραβήξουν όλο το σιρόπι.
- Στη συνέχεια στρώνουμε από πάνω την κρέμα.
Σάββας Καρίπογλου