Έχει πάχος μόλις ενός ατόμου και είναι ο πρώτος πραγματικά δισδιάστατος μαγνήτης. Τον 2D μαγνήτη δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ με στόχο να καταφέρουν να εκτελέσουν αδύνατα έως τώρα πειράματα και παράλληλα να προωθήσουν νέες, πολύ χρήσιμες εφαρμογές.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μαγνητική μορφή του τριιωδιούχου χρωμίου.
Ο νέος μαγνήτης εμπλουτίζει την «οικογένεια» των υλικών δύο διαστάσεων (2D) που είναι μονοστρωματικά (mono-layers), δηλαδή αποτελούνται από ένα μοναδικό στρώμα πάχους ενός ατόμου.
(Φωτ.: Efren Navarro-Moratalla)
Η ανακάλυψη των επιστημόνων από τα πανεπιστήμια ΜΙΤ και Ουάσινγκτον με επικεφαλής τους καθηγητές Φυσικής Πάμπλο Τζαρίλο-Χερέρο και Σιαοντόνγκ Χου αντίστοιχα, δείχνει πως ο μαγνητισμός μπορεί να υπάρξει ακόμη και στο «βασίλειο» των δύο διαστάσεων, πράγμα που ανοίγει πολλές νέες δυνατότητες, ιδίως στο πεδίο της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών.
Όπως αναφέρεται και στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ο συγκεκριμένος μαγνήτης αποκτά τη μαγνητική ιδιότητά του σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν). Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι να βρεθεί ένας δισδιάστατος μαγνήτης που να λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά.