Ο τάφος του Αράτου, αρχαίου Έλληνα ποιητή και φιλοσόφου, βρίσκεται μέσα σε ένα καλλιεργήσιμο χωράφι, που βρίσκεται στην αρχαία πόλη Σόλοι της Κιλικίας (μετέπειτα Πομπηιόπολη), στην περιοχή Μεζιτλί, στη νότια επαρχία της Τουρκίας Μερσίνα.
Αυτό υποστηρίζει ο δήμαρχος Μεζιτλί Νεσέτ Ταρχάν, που –σύμφωνα με hurriyetdailynews– δηλώνει πως «Ο τάφος δεν είναι επισκέψιμος διότι βρίσκεται μέσα σε μια ιδιόκτητη έκταση. Είναι κάτω από ένα κτήμα με πορτοκαλιές και δίπλα από τους στύλους της αρχαίας πόλης, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ανασκαφές».
Ο δήμαρχος προσθέτει ακόμη πως οι περισσότεροι κίονες από την αρχαία πόλη βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους: «Υπάρχει επίσης ένα λιμάνι (σ.σ. ρωμαϊκής εποχής) στη νότια πλευρά, που ακόμη δεν έχουμε φέρει στο φως. Δεν έχουμε να λάβει στήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προχωρήσει κάποιες εργασίες, με τη συνδρομή του μητροπολιτικού δήμου της Μερσίνας», συμπλήρωσε ο Ταρσάν και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να προστεθούν αυτοί οι πολιτιστικοί και ιστορικοί θησαυροί «στον πλούτο της χώρας μας».
Ο Ρεμζί Γιαγκτζί, επικεφαλής του μουσειακού τμήματος στο πανεπιστήμιο Dokuz Eylül, επιχειρώντας να δώσει εξήγηση γιατί ο τοπικός δήμος δεν προχωρά στην απαλλοτρίωση της έκτασης και στη συνέχεια στις αρχαιολογικές ανασκαφές, υποστήριξε ότι ο χώρος έχει πολύ υψηλή εμπορική αξία.
Έτσι, για την ώρα, το μοναδικό στοιχείο που θυμίζει στον επισκέπτη ότι εκεί βρίσκεται θαμμένος ο Άρατος ο Σολεύς, ο αρχαίος φιλόσοφος και ποιητής που έζησε μεταξύ 315 και 245 πΧ και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα μαθηματικά και με την αστρονομία, είναι μια πινακίδα (στα τουρκικά και στα αγγλικά), τοποθετημένη δίπλα στην αρχαία πόλη.