Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την «Προσφυγική Κρίση» οργάνωσε, την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ) και ο Σύλλογος Ποντίων Σικάγο σε συνεργασία με το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο (ΕΕΜ) Σικάγο, με κύριο ομιλητή τον διακεκριμένο καθηγητή νομικής αλλά και ιστορικό διεθνούς εμβέλειας, δρ Χάνιμπαλ Τράβις, ο οποίος ανέδειξε το θέμα της γενοκτονίας στη Μέση Ανατολή, ανά τους αιώνες.
Η ιστορική αναδρομή του ομιλητή ξεκίνησε με την καταστροφή των χριστιανικών κοινοτήτων και την απώλεια της ελευθερίας τους από τα Τουρκο-μογγολικά φύλα ήδη από την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Τη διάλεξη του δρ Τράβις, που φιλοξενήθηκε στο Γκρικτάουν του Σικάγο, ακολούθησε γόνιμη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δρ Λάουρα Κάλαμος πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Μουσείου.
Η ομιλία του δρ Τράβις άρχισε με μία εξέταση ειδικά περιπτώσεων γενοκτονιών χριστιανών στη Μέση Ανατολή (Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων). Έδειξε ότι υπήρχε μία συνεχής διαδικασία αφανισμού αυτών των κοινοτήτων για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα πηγαίνοντας πίσω στα χρόνια της τελευταίας Βυζαντινής περιόδου.
Οι μέθοδοι καταστροφής, όπως εξήγησε, περιλάμβαναν ιδεολογικές και θρησκευτικές πολεμικές επιχειρήσεις, για παράδειγμα καταστροφές κτηρίων και εκκλησιών, βίαιοι εξισλαμισμοί σε μαζική κλίμακα, υποβιβάζοντας τους Χριστιανούς σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με τεχνητούς δημογραφικούς τρόπους και μετακινήσεις των τοπικών Χριστιανών, με σφαγές, θανατώσεις μέσω εκτοπισμών ή αιχμαλωσίας.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των Γενιτσάρων οι οποίοι ήταν στρατός σκλάβων που δημιουργήθηκε από τους βίαια στρατολογημένους Χριστιανούς νέους που δια της βίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους.
Αυτή η παρατεταμένη σε χρόνο διαδικασία αφανισμού, υποστήριξε ο δρ Τράβις, πρέπει να γίνει αντιληπτή ως το πρώτο στάδιο της Γενοκτονίας, το οποίο εντατικοποιήθηκε την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (18ο-19ο Αιώνα), οδηγώντας στο τελευταίο στάδιο της Γενοκτονίας το οποίο έλαβε χώρα στις αρχές του 20ού αιώνα.
Ο δρ Τράβις μίλησε για την εξόντωση των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους με βάση τον ορισμό της Γενοκτονίας από τον Ράφαελ Λέμκιν, σύμφωνα με το πρότυπο της Γενοκτονίας των Ευρωπαίων Εβραίων από το καθεστώς των Ναζί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Παρείχε επίσης στοιχεία για το πώς οι οθωμανικές Αρχές βοηθήθηκαν στην εξόντωση των χριστιανών από τον Γερμανό στρατηγό Λίμαν Φον Σάντερς, ο οποίος αργότερα δικάστηκε για το ρόλο του στη Γενοκτονία.
Αναφέρθηκε επίσης στις πιο πρόσφατες περιπτώσεις όπως η γενοκτονία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη γενοκτονία στο Ιράκ και στο Σουδάν.
Απέδειξε το πώς οι βίαιοι εκτοπισμοί και μετακινήσεις πληθυσμών έχουν ως αποτέλεσμα την εθνική δίωξη και αποτελούν μια πράξη γενοκτονίας, που συνήθως οδηγεί σε μια ευρεία κλίμακα πρόωρων θανάτων εξαιτίας της πείνας, της αρρώστιας, της έλλειψης στέγης και της έκθεσης σε κινδύνους.
Ο ομιλητής στάθηκε επίσης στην απόκριση της διεθνούς κοινότητας στις γενοκτονίες των χριστιανών Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων και στήριξε με επιχειρήματα το πώς αυτή η στοχευμένη δίωξη και δια της βίας μετακίνηση αυτών των χριστιανικών κοινοτήτων απετέλεσαν γενοκτονία σύμφωνα με το Άρθρο ΙΙ του Συμφώνου Γενοκτονίας.
Δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορική σκοπιά όλων αυτών των περιπτώσεων, οι οποίες διερευνήθηκαν στη διάρκεια της ομιλίας, το κοινό συμμετείχε ενεργά στις ερωτήσεις-απαντήσεις που ακολούθησαν. Έτσι προέκυψε μια χρήσιμη καρποφόρα συζήτηση και για τα τρέχοντα συμβάντα στη Μέση Ανατολή και για το κατά πόσο αυτά αποτελούν ή όχι γενοκτονία, καθώς και ποιες γενικές ενέργειες μπορεί να ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα ώστε να αντιμετωπιστούν και να καταπολεμηθούν τέτοιες τραγωδίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
- Σημ.: Ο Χάνιμπαλ Τράβις είναι καθηγητής Νομικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Διδάσκει και διεξάγει έρευνα στα πεδία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, του Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου και τους νόμους που διέπουν το διαδίκτυο. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται: Γενοκτονία στη Μέση Ανατολή – Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, το Ιράκ και το Σουδάν, Η Ασσυριακή Γενοκτονία: Πολιτιστικές και Πολιτικές Κληρονομιές και Για την Αρχική Κατανόηση του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.