Σφοδρή επίθεση στη διοίκηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) εξαπολύει μέσω του pontos-news.gr ο εκ των παραιτηθέντων από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και γνωστός δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, Νίκος Ασλανίδης.
Στη συνάντησή μας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγες μόλις μέρες μετά την παραίτηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ και ελάχιστες από τη διαγραφή του από τον ποντιακό σύλλογο που ανήκε, τον «Εύξεινο Πόντο» Μενεμένης, ο επί 40 χρόνια δημοσιογράφος με περισσότερα από 2.500 ρεπορτάζ στην ΕΡΤ3, αρκετά εκ των οποίων βραβευμένα από το Δημοσιογραφικό Ίδρυμα «Μπότση» και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, ανέπτυξε λόγο καταγγελτικό και χειμαρρώδη.
Κατήγγειλε τα –κατά τη γνώμη του– κακώς κείμενα στη διοίκηση της ΠΟΕ, υποστήριξε ότι μέλη της πλειοψηφίας στοιχίζονται πίσω από κόμματα και επιχειρηματίες, για να υποστηρίξουν προσωπικά τους μικροσυμφέροντα.
Έκανε λόγο για σοβαρές παρατυπίες και απρεπείς συμπεριφορές στα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη ενότητας ακόμα και μέσα στην ΠΟΕ με ευθύνη της διοίκησης. Υπογράμμισε ότι ουσιαστικά τα εννέα μέλη τη αντιπολίτευσης οδηγήθηκαν σε παραίτηση, διότι «όπως είναι σήμερα η κατάσταση, η πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν υπηρετεί το ιστορικό μας καθήκον, αλλά στην ουσία παίζει παιχνιδάκια με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν στη Γενοκτονία».
«Αποτυχίες σε σημαντικά ζητήματα»
Ειδικότερα, ο Νίκος Ασλανίδης ανέφερε στο pontos-news.gr ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας δεν έχει καταφέρει να βάλει βάσεις για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, αλλά και την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που ταλανίζουν σήμερα τον ποντιακό ελληνισμό. Μεταξύ αυτών είναι οι τοποθετήσεις πολιτικών εντός συνόρων που αμφισβητούν τη Γενοκτονία και η απουσία της ιστορίας του Πόντου από τα σχολικά εγχειρίδια.
Ο Νίκος Ασλανίδης κατά την παρουσίαση των θέσεων της παράταξης του Θεοδόση Κυριακίδη πριν από τις εκλογές της ΠΟΕ, τον Νοέμβριο του 2016 (φωτ.: Ρ. Κοντογιαννίδης)
«Η ιστορία και η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, 25 χρόνια μετά την αναγνώρισή της από τη Βουλή, σήμερα αμφισβητούνται από εντός συνόρων πολιτικούς, αν και η αμφισβήτηση αποτελεί ποινικό αδίκημα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, η ιστορία μας απουσιάζει από τα σχολικά βιβλία. Είναι ντροπή σε μαθητικούς διαγωνισμούς εκθέσεων για τη Γενοκτονία, που διοργανώνει η ΠΟΕ, να συμμετέχουν μόνο 180 μαθητές, όταν η ομοσπονδία έχει 450 σωματεία στη χώρα. Επίσης, δυστυχώς, η ποντιακή διάλεκτος δε θα μιλιέται από την επόμενη γενιά. Θεωρείται από τις πρώτες διαλέκτους στον κόσμο που θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Τι κάνει για όλα αυτά η διοίκηση της ΠΟΕ; Δεν μπορεί να καταφέρει κάτι, διότι δεν υπάρχει ενότητα στον ποντιακό χώρο, ούτε καν μέσα στην ίδια την ΠΟΕ. Αυτό συμβαίνει, διότι η πλειοψηφία λειτουργεί ως μία γραμμή. Μέλη της δεν εκφράζουν καμία προσωπική άποψη. Τότε γιατί εκλέχτηκαν;»
Η έλλειψη ενότητας φέρνει μειωμένη αποτελεσματικότητα
Κατά τον Νίκο Ασλανίδη, το γεγονός ότι ο ποντιακός χώρος είναι διασπασμένος, έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιδιώξεις του, γεγονός που θα φανεί περίτρανα στην προσπάθεια να προβληθεί η Γενοκτονία στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ημέρα που ορίστηκε για τη μνήμη της.
«Θέλουμε να κάνουμε για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία σειρά εκδηλώσεων. Γι’ αυτές χρειάζονται χρήματα, που μπορούν να συγκεντρωθούν είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαϊκούς πόρους. Αν πάμε και ζητήσουμε και οι τρεις ομοσπονδίες, η ΠΟΕ, η ΠΟΠΣ και των παλιννοστούντων, ποιος θα μας δώσει χρήματα; Θέλουμε να περάσουμε στα σχολικά βιβλία την ιστορία μας και τη Γενοκτονία. Αν προτείνουμε τρία διαφορετικά πράγματα, τι θα πρωτοβάλει στα εγχειρίδια το υπουργείο; Σήμερα σου αρνούνται αιτήματα οι πολιτικοί, διότι σου λένε βρείτε τα κι ελάτε με προτάσεις».
(Σύνθεση φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
Για την έλλειψη ενότητας εξακοντίζει τα βέλη του στη διοίκηση της ΠΟΕ, η οποία, όπως είπε, «μετά από εφτά ώρες συνεδρίασης είπε “όχι” στην ενότητα και “ναι” στη διχόνοια». Παράλληλα, υποστηρίζει πως η επιτροπή για την ενότητα στον ποντιακό χώρο που συστάθηκε πριν από λίγους μήνες, ουσιαστικά, αποτελούσε απαίτηση της βάσης.
«Ο παπά-Βασίλης (σ.σ. π. Βασίλειος Τσουφλίδης) –και αυτός από τους παραιτηθέντες–, είπε στη συνεδρίαση ότι δεν είναι ούτε καν χριστιανικό να κάνουμε στην ίδια πόλη δύο μνημόσυνα για το ίδιο γεγονός. Ωστόσο, για μικροσυμφέροντα και κυρίως επειδή κάποιοι έχουν στοιχηθεί πίσω από κόμματα και επιχειρηματίες, δεν επετεύχθη η ενότητα. Αυτή είναι η τραγωδία σήμερα του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Η δική μας η γενιά είναι αυτήκοος μάρτυρας της Γενοκτονίας. Η οικογένειά μου είχε έντεκα θύματα. Όταν πηγαίνω να μιλήσω για τη Γενοκτονία, με πιάνουν τα κλάματα. Αντί να γίνουμε μια πανστρατιά ενωμένοι, να κάνουμε ένα διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία, μπαίνουμε πίσω από κόμματα κι επιχειρηματίες και χάνουμε το στόχο. Αν δε τα καταφέρουμε εμείς, που ακούσαμε από τους δικούς μας ανθρώπους τα γεγονότα, τι θα καταφέρουν οι επόμενες γενιές; Αν αυτή η γενιά δεν ενωθεί, οι επόμενες θα είναι γνωστές μόνο για τα… ποντιακά ανέκδοτα.»
Ο Νίκος Ασλανίδης θεωρεί έωλη τη δικαιολογία που έφερε στο ΔΣ η διοίκηση της ΠΟΕ, προκειμένου να αιτιολογήσει την άρνηση της να κάνει ένα βήμα προς την ενότητα, πως δηλαδή δεν έχει εξουσιοδότηση από τη βάση για ενότητα.
«Η διοίκηση της ΠΟΕ φέρει το επιχείρημα ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένη από τη βάση γι’ αυτό κι αναρωτιέμαι, αν για τα υπόλοιπα που ψηφίζει, είναι εξουσιοδοτημένη. Αν δεν είναι για την ενότητα εξουσιοδοτημένη, ας συγκαλέσει Γενική Συνέλευση, για να την εξουσιοδοτήσει. Δυστυχώς, η διοίκηση παίζει παιχνιδάκι με την ιστορία μας και τις ψυχές 353.000 γενοκτονημένων ανθρώπων».
Όπως είπε, η αντιπολίτευση επέλεξε να παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, διότι δεν ήθελε να γίνει συνένοχη στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και να πάρει μέρος σε «παιχνιδάκια».
Ωστόσο, οι παραιτηθέντες παραμένουν μέλη της ΠΟΕ, διότι επιθυμία τους είναι να συνεχίσουν να υπηρετούν τον ποντιακό χώρο.
«Εμείς, επειδή δεν παίζαμε παιχνιδάκια και θεωρούμε ιερό καθήκον τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, πήραμε το καπελάκι μας και φύγαμε. Δε φύγαμε από την ΠΟΕ, δε θα τους τη χαρίσουμε. Θα υπερασπιστούμε τον ποντιακό χώρο από άλλο μετερίζι μέσα από την ΠΟΕ. Στον αγώνα μας δεν περισσεύει κανένας. Πρέπει να ενωθούμε και όλοι μαζί να παλέψουμε για την ιστορική μας δικαίωση. Η ιστορική μας δικαίωση είναι το ιερό μας καθήκον και κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με αυτήν την υπόθεση. Η ενότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε το στόχο μας. Εμείς παλέψαμε να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις, αλλά δεν τα καταφέραμε. Παραιτηθήκαμε, γιατί δε θέλουμε να γίνουμε συνένοχοι στην πολιτική του “διαίρει και βασίλευε”. Δεν παραιτηθήκαμε, γιατί θέλουμε να διαλύσουμε την ΠΟΕ, όπως μας κατηγορούν ορισμένοι. Παραμένουμε και παλεύουμε για την ενότητα. Με την παραίτησή μας ελπίζουμε ότι θα κινητοποιηθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις και θα καταφέρουν να πείσουν τους αρνητές της ενότητας να κάνουν πίσω, για να επιτελέσουμε το ιστορικό μας καθήκον».
Ο Νίκος Ασλανίδης και η Ροζαλία Ελευθεριάδου με τον λυράρη Μπεράτ Μπαϊρακτάρ σε γυρίσματα στην Τραπεζούντα
Προτάσεις που έμειναν στα συρτάρια
Ο Νίκος Ασλανίδης σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τα κοινά της ΠΟΕ, είχε ως βασικούς στόχους να συμβάλει στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και να ονομαστεί το έτος 2019 ως έτος Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, ώστε εκδηλώσεις να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκειά του. Για το λόγο αυτό, όπως λέει, κατέθεσε σειρά προτάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Η διοργάνωση ιστορικών συνεδρίων.
- Η διοργάνωση πολιτικών συνεδρίων, με τη συμμετοχή και διπλωματών ώστε να μπει στην ατζέντα του Υπουργείου Εξωτερικών το θέμα της Γενοκτονίας και να χρησιμοποιείται, όταν εγείρει διάφορα ζητήματα η Τουρκία.
- Η παραγωγή ταινίας υψηλών προδιαγραφών αλλά και θεατρικού έργου για τη Γενοκτονία.
- Η διοργάνωση ημερίδων και διαλέξεων για τον πολιτισμό των Ποντίων (διάλεκτος, γαστρονομία κτλ.).
- Ενημερωτικές επισκέψεις κάθε εβδομάδα σε διαφορετικό νομό της χώρας και στη συνέχεια και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τις εκτός Ελλάδος ομοσπονδίες.
Ωστόσο, όπως λέει, αυτές οι προτάσεις έμειναν στα συρτάρια, κατ’ επιλογήν της διοίκησης της ΠΟΕ. «Πρότεινα στο Διοικητικό Συμβούλιο να ετοιμάσουμε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο να αποσταλεί στα σωματεία, ώστε να καταθέσουν κι αυτά τις προτάσεις τους, αλλά και τι μπορούν να προσφέρουν στην προσπάθεια. Πήραμε ομόφωνη απόφαση κι ετοίμασα τις ερωτήσεις. Επί τρεις μήνες δεν μας απάντησε κανείς για την τύχη τους. Μετά από τρεις μήνες έμαθα ότι βρίσκονται κλειδωμένες σε κάποιο συρτάρι στην Ομοσπονδία. Τότε αναρωτήθηκα, “τι παίζει εδώ;”. Συμμετείχα πολλές φορές στη ζωή μου σε σωματεία, αλλά αυτό το συνάντησα πρώτη φορά.»
ΔΣ χωρίς πρακτικά και ηχογραφήσεις
Ο Νίκος Ασλανίδης καταγγέλλει τη διοίκηση της ΠΟΕ για παρατυπίες κατά τη διαδικασία σύγκλησης των Διοικητικών Συμβουλίων, αφού δεν υπογράφονται πρακτικά, αλλά και δεν ηχογραφούνται οι συνεδριάσεις.
Το τελευταίο, όπως λέει, γίνεται για να μη γίνουν γνωστές υβριστικές συμπεριφορές, που ακολουθεί κατ’ επανάληψη συγκεκριμένο μέλος της πλειοψηφίας.
«Το μόνο πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου που υπογράψαμε εδώ και έξι μήνες, ήταν ότι συγκροτήθηκε σε σώμα η διοίκηση. Δε γνωρίζουμε μέλη του συμβουλίου, τι περιλαμβάνουν τα άλλα πρακτικά. Ρωτήσαμε, γιατί δεν ηχογραφούνται οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Δεν ηχογραφούνται, διότι συχνά ακούγονται υβριστικές εκφράσεις σε βάρος μας. Δεν ηχογραφούνται, διότι η διοίκηση δεν μπορεί να συγκρατήσει ένα συγκεκριμένο μέλος της που κατ’ επανάληψη έχει υβριστική συμπεριφορά. Όταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έβγαλε κασετόφωνο σε συνεδρίαση, έπεσαν να τον φάνε».
(Φωτ.: unitedreporters.gr)
«Με πέταξαν αντικαταστατικά από τον σύλλογο»
Οι εξελίξεις στην ΠΟΕ και οι παραιτήσεις των εννέα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η αιτία, κατά τον Νίκο Ασλανίδη, που τον διέγραψε από μέλος της και μάλιστα με αντικαταστατικό τρόπο, όπως λέει, η Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος».
Υποστηρίζει ότι η απόφαση για τη διαγραφή του δεν αποτελεί ουσιαστικά απόφαση της διοίκησης του ποντιακού Συλλόγου, αλλά «των τύπων αυτών που δηλητηριάζουν τον ποντιακό χώρο με τη μη επίτευξη της ενότητας. Όλο αυτό μας πάει πολύ πίσω».
«Μετά από όσα συνέβησαν στην ΠΟΕ, με πέταξαν από τον Σύλλογο. Οι δικαιολογίες τους ήταν ότι δεν ενημέρωνα το σωματείο, αλλά και τα… πεπραγμένα μου στην ΠΟΕ. Από τη στιγμή που εγώ δεν τους ενημέρωνα, ποιος τους ενημέρωσε για τα… πεπραγμένα μου στην ΠΟΕ; Εγώ από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα, είπα στην πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης να με καλέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο, για να ενημερώσω. Δεν έγινε αυτό και η πρόεδρος εκ των υστέρων μου είπε ότι αντιμετώπισε ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα και μάλιστα μου ζήτησε συγνώμη που δε με κάλεσε. Πριν τρεις μήνες συναντηθήκαμε και της εξήγησα, τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ. Της πρότεινα να κάνουμε στον Σύλλογο εκδήλωση για τη Γενοκτονία, μια και έχω πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Κι ενώ περίμενα να γίνει η εκδήλωση, μου στέλνουν τη διαγραφή, χωρίς καν να με καλέσουν, κάτι που είναι απολύτως αντικαταστατικό. Εδώ άνθρωπο σκοτώνεις και σου λένε απολογήσου» είπε ο Νίκος Ασλανίδης κλείνοντας τη συζήτησή μας.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
* Όλες οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Νίκο Ασλανίδη για τις ανάγκες της συνέντευξης στο pontos-news.gr.