Έναν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα τους για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας έχουν δίπλα τους οι Έλληνες, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης υπό την αιγίδα του λόρδου Άντριου Στόουν. Ήταν ένα «ραντεβού» στη βρετανική πρωτεύουσα που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό από τη ΔΙΣΥΠΕ, με αρχικό σχεδιασμό να φιλοξενηθεί στη Βουλή των Λόρδων.
Το 2016 δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, ενώ φέτος η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ οδήγησε στον «αποκλεισμό» του Ουεστμίνιστερ με αποτέλεσμα η διοργάνωση να είναι για λίγες ώρες στον αέρα.
Τελικά με παρέμβαση του λόρδου Στόουν βρέθηκε ένας χώρος σε πολύ κοντινή απόσταση. Η αίθουσα του Church House Westminster Conference Centre γέμισε με κοινό που αποτελούνταν κυρίως από ακαδημαϊκούς (οι προσκλήσεις που είχαν σταλεί ήταν περιορισμένες), μιας και ο στόχος των διοργανωτών ήταν να φέρουν το ζήτημα της Γενοκτονίας ενώπιον του βρετανικού ακροατηρίου.
«Η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστίν» γράφει πάνω από την είσοδο του Church House, ενός ιστορικού κτηρίου που φιλοξένησε τις εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου μετά το βομβαρδισμό του Ουεστμίνιστερ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ φιλοξένησε και την πρώτη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών.
Στο βασικό κορμό των ομιλιών περιλαμβάνονταν η εισήγηση της Τέσα Χόφμαν για το ιστορικό πλαίσιο (παρουσίασε και στατιστικά στοιχεία για την αναλογία χριστιανών-μουσουλμάνων πριν και μετά τη Γενοκτονία), η εισήγηση της Πάμελα Στάινερ για το τραύμα –με βάση μελέτη που έχει κάνει η ίδια σε πρόσφυγες και μετανάστες–, και η εισήγηση της Καλλιόπης Ιωαννίδου για την έρευνά της σχετικά με την τεκνοποίηση στους προσφυγικούς πληθυσμούς. Ο Νίκος Μιχαηλίδης έδωσε την πολιτική και γεωπολιτική διάσταση της Γενοκτονίας ενώ έκανε και μια αναφορά στο τι συμβαίνει στη σημερινή Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκδήλωση στο Λονδίνο προέκυψε χάρη σε μια Πόντια, την Ανθή Θειοπούλου, που βρισκόταν στην ομάδα του λόρδου, και η οποία λειτούργησε ως γέφυρα μεταξύ του Βρετανού πολιτικού και της ΔΙΣΥΠΕ.
Ο 70χρονος λόρδος άλλωστε έχει ιδιαίτερη ευαισθησία μιας και προέρχεται από οικογένεια εβραίων. Στην ομιλία του τόνισε ότι θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της αναγνώρισης, ότι επιθυμεί να γίνουν και άλλες εκδηλώσεις που θα αναδείξουν τον πολιτισμό του Πόντου, και ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μια ομάδα άσκησης πίεσης στο πλαίσιο της Βουλής των Λόρδων με τη συμμετοχή και άλλων πολιτικών.
Ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν όταν, με αφορμή την αναφορά στον πολιτισμό του Πόντου από τον λόρδο, κάποιος από το κοινό έδωσε στον Νίκο Μιχαηλίδη μια λύρα και εκείνος έπαιξε το «Την πατρίδα μ’ έχασα». Ακόμα, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους Είμαστε αυτοί που επέζησαν σε σκηνοθεσία Ιεροκλή Μιχαηλίδη, ενώ παρουσιάστηκε και η εικαστική έκθεση Misplased.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη και Γιάννης Αντωνιάδης και ο Έλληνας πρέσβης στη Μεγάλη Βρετανία Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς.