Έργα της ελληνικής αρχαιότητας συνδιαλέγονται με τη σύγχρονη τέχνη του κορυφαίου Αμερικανού Cy Twombly σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εικαστικό εγχείρημα που φιλοξενείται από σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. «Θεϊκοί διάλογοι: Cy Twombly και ελληνική αρχαιότητα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου.
Ο Cy Twombly, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2011, άντλησε έμπνευση από ήρωες και θεότητες της ελληνικής μυθολογίας.
Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το κοινό μπορεί να θαυμάσει ένα σχέδιο του 1975 με «πρωταγωνίστρια» την Αφροδίτη, το όνομα της οποίας είναι γραμμένο με κόκκινα γράμματα, και ακριβώς απέναντι έναν μαρμάρινο κορμό της αναδυόμενης Αφροδίτης από την ύστερη ελληνιστική περίοδο. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκτίθενται 27 δημιουργίες του Αμερικανικού καλλιτέχνη –τα περισσότερα από τη δημιουργική «σοδειά» της δεκαετίας του 1970–, μαζί με 12 έργα της αρχαιότητας, μερικά από τα οποία ταξίδεψαν στην Αθήνα ειδικά για την έκθεση.
(Φωτ.: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης / Πάρης Ταβιτιάν)
Κορυφαίο αντικείμενο της έκθεσης είναι αναμφίβολα ο Κρατήρας του Κλειτία, ή αλλιώς το αγγείο Φρανσουά, που θεωρείται η βίβλος της ελληνικής μυθολογίας. Έχει ύψος 66 εκ., χρονολογείται στο 570 π.Χ. και χωράει 80 λίτρα κρασί! Φέρει πάνω από 270 μορφές, σκηνές από την ελληνική μυθολογία και 131 μορφές. Η μόνιμη θέση του είναι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας, και αυτή είναι η μοναδική φορά που ταξιδεύει εκτός Ιταλίας. «Έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στους Έλληνες. Η Αθήνα είναι το μοναδικό μέρος που θα πρότεινα για να φιλοξενηθεί το μοναδικό αυτό έργο», τόνισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής Συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Φλωρεντίας Μάριο Γιότζο.
Πώς ο κρατήρας έγινε 639 κομμάτια
Ο Κρατήρας του Κλειτία ήρθε στο φως την περίοδο 1844-1845. Εντοπίστηκε στο εσωτερικό ενός τάφου στην ετρουσκική πόλη Κιούζι της Ιταλίας από τον κομισάριο Αλεσάντρο Φρανσουά.
(Φωτ.: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης / Πάρης Ταβιτιάν)