Άσ’ τα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα,
άσ’ τα ν’ ανεμίζουνε στην τρελή νοτιά…
Λίγες μέρες μας χωρίζουν επισήμως από το καλοκαίρι και ο στίχος του Αλέκου Σακελλάριου δεν θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα, αφού πιο συχνές θα είναι οι παράκτιες αποδράσεις μας και τα λυτά μαλλάκια μας θα παραδίδονται στην παιχνιδιάρα θάλασσα και στην «τρελή νοτιά»!
Δεν είναι όμως μόνο το καλοκαιράκι που αποτέλεσε έμπνευση για τη ρομαντική μας διάθεση, όσο κι αν το περιμένουμε όλοι και προσδοκούμε να το απολαύσουμε, στο μέτρο του δυνατού.
Μάλλον, τα λυτά μαλλάκια ή, για την ακρίβεια, το μαλλί, και μάλιστα… πολύ μαλλί, όπως έκπληκτος περιγράφει, με βαριά μπάσα φωνή, ένας αγριάνθρωπος Βίκινγκ το… ατελείωτο μαλλί της ηρωίδας της Disney Ραπουνζέλ! Το υγιές και πλούσιο μαλλί ανέκαθεν αποτελούσε σύμβολο ρώμης και αρρενωπότητας για τους άνδρες και θηλυκότητας για τις γυναίκες. Αν και στην Ευρώπη του 19ου αιώνα, το μακρύ μαλλί στις γυναίκες ήταν κανόνας, η ιστορία ομορφιάς έχει καταγράψει κάποιες προσωπικότητες των οποίων τα πλούσια και μακριά κύματα μαλλιών προκαλούσαν ζωηρές συζητήσεις και θαυμασμό.
Τα λυτά μαλλιά δεν συνηθίζονταν σε δημόσιες εμφανίσεις τους, ωστόσο κάποιες επέτρεψαν σε φωτογράφους ή ζωγράφους να τα απαθανατίσουν, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε αυτό το θέαμα:
Πρώτη στον κατάλογό μας, φυσικά, η Ελισάβετ της Αυστρίας, ευρύτερα γνωστή ως πριγκίπισσα Σίσυ, η οποία αφιέρωνε απαραιτήτως περίπου 3 ώρες για την περιποίηση των μαλλιών της.
Η Σίσυ, πίνακας του Franz Xaver Winterhalter, 1805-1873 (φωτ.: pinterest.com)
Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι τα πλούσια μαλλιά αποτελούσαν οικογενειακό χάρισμα του οίκου των Βίτελσμπαχ. Εξίσου ωραίο μαλλί είχε η μικρότερη αδελφή της Σίσυ, η Σοφία, ενώ το κληρονόμησε και η κόρη της μεγαλύτερης αδελφής της, Ελένης ή Νένε, πριγκίπισσα Λουΐζα.
Η πριγκίπισσα Λουΐζα (φωτ.: fresher.ru)
Αν και όχι… γαλαζοαίματη, φημιζόταν για το θαυμάσιο μαλλί της και η Μαρία Ευφροσύνη Σπαρτάλη, η μεγαλύτερη κόρη του πρόξενου της Ελλάδας στο Λονδίνο (1866-1882) Μιχαήλ Σπαρτάλη, εύπορου εμπόρου που είχε την εταιρεία Spartali & Co με βάση τη Σμύρνη και γραφεία στο Λονδίνο. Είχε ύψος 1,90 μέτρα, φρόντιζε ιδιαίτερα την εμφάνιση της και διέθετε «λεπτή και ανεπαίσθητη γοητεία», με αποτέλεσμα πολλοί διάσημοι ζωγράφοι να διεκδίκησαν το προνόμιο να αποδώσουν με την τέχνη τους την ομορφιά της.
Η Μαρία Σπαρτάλη, από τον Julia Margaret Cameron (φωτ.: el.wikipedia.org)
Μια μακριά πλεξούδα 1,58 μέτρων στόλιζε την κεφαλή της διάσημης Γαλλίδας συγγραφέως Σιντονί Γκάμπριελ Κολέτ, μέχρι που την έκοψε, σε ηλικία 29 ετών, στο πλαίσιο… γενικότερης εσωτερικής της επανάστασης.
Σιντονί Γκάμπριελ Κολέτ (φωτ.: pinterest.com)
Μια που αναφερθήκαμε στους συγγραφείς, να μην παραλείψουμε και τη σύζυγο του Γάλλου συγγραφέα Εμίλ Ζολά, Ζαν, που είχε πλούσιο μαλλί μέχρι τα γόνατα και ο συγγραφέας απολάμβανε να τη φωτογραφίζει, αρκετές φορές και σε αποκαλυπτικές πόζες.
Ζαν Ζολά (φωτ.: fresher.ru)
Ίσως καθόλου διάσημη με τα σημερινά δεδομένα, αλλά αρκετά γνωστή στην εποχή της ήταν η Μαντάμ Μίλο, που μάλιστα αποκαλούνταν και «βασίλισσα των μαλλιών». Με μήκος 1,85 μ, επιδείκνυε το μαλλί της στο τσίρκο επί πληρωμή.
Μαντάμ Μίλο (φωτ.: fresher.ru)
Περιζήτητη ατραξιόν σε τσίρκο αποτελούσαν και οι περίφημες στην εποχή τους αδελφές Σάδερλεντ, που το 1882 υπέγραψαν συμβόλαιο με το τσίρκο των αδελφών Ρίνγκλινγκ, Μπάρνουμ και Μπέιλι, και λίγο καιρό αργότερα έγιναν πλουσιότερες από τους ιδιοκτήτες. Κορυφαία στιγμή της παράστασής τους ήταν όταν γύριζαν όλες μαζί με πλάτη στο κοινό και τα μαλλιά τους θύμιζαν φαντασμαγορικό καταρράκτη! Έκαναν περιουσία επίσης πουλώντας προϊόντα περιποίησης μαλλιών.
Οι επτά αδελφές Σίδερλαντ (φωτ.: amazon.com)
Στις μέρες μας, αν και στην αγορά υπάρχει αφθονία τέτοιων προϊόντων, που όλο και εξελίσσονται και «προσθέτουν» κατιτίς επιπλέον για να δελεάσουν τον υποψήφιο αγοραστή, δυστυχώς, η ζωή μιας σύγχρονης «Ραπουνζέλ» θα ήταν μάλλον… «σπορ πολυτελείας».
Επιμέλεια, μετάφραση, σύνταξη: Χριστίνα Χαφουσίδου
- Πηγές: from-ua.com, bigpicture.ru, www.fresher.ru