Το τηγάνισμα πατάτας σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας αποτέλεσε πεδίο πειραματισμού της ομάδας του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, που συμμετείχε στην 66η καμπανιά παραβολικών πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
«Αυτή είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα που γίνονται πειράματα βρασμού πορωδών υλικών άλλα και πειράματα τηγανίσματος σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας» αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας του τμήματος Χημείας, καθηγητής Θεόδωρος Καραπάντσιος, και εξηγεί: «Σχετικά με τα τελευταία θα πρέπει να προσθέσω ότι οι τηγανιτές πατάτες είναι το πρώτο φαγητό που ανέφεραν αστροναύτες ότι θα ήθελαν να μπορούν να τρώνε κατά τη διάρκεια μεγάλης διάρκειας διαστημικών αποστολών, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους μιας και θα τους θυμίζει αυτά που τρώνε στη γη».
Για το λόγο αυτό, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη NASA και την ESA στο θέμα αυτό. Ο Θ. Καραπάντσιος τονίζει ακόμη πως «αυτή είναι η 10η φορά που στέλνουμε πείραμα σε καμπανιά παραβολικών πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Είμαστε η μόνη ελληνική ομάδα που κάνει πειράματα σε παραβολικές πτήσεις στο πλαίσιο ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από τον ΕΟΔ. Αυτή τη φορά μελετήσαμε το φαινόμενο του βρασμού μέσα σε πορώδη μέσα. Συγκεκριμένα, μελετήσαμε φαινόμενα μεταφοράς θερμότητας και μάζας κατά την αλλαγή φάσης του νερού από την υγρή στην αέρια φάση μέσα στους πόρους διαφόρων υλικών. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής είναι χρήσιμα στη βελτίωση της λειτουργιάς συστημάτων ψύξης σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και σε αεροσκάφη και δορυφόρους».
Οι παραβολικές πτήσεις γίνονται με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος Airbus A310 το όποιο ανεβαίνει σε ύψος 10 χιλιομέτρων, σβήνει τον κινητήρα του και «βουτά» για περίπου μισό λεπτό καλύπτοντας απόσταση σχεδόν δύο χιλιόμετρων.
Κατά την διάρκεια της πτώσης δημιουργούνται συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μέσα στο αεροσκάφος. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα γίνονται πειράματα από τους επιβαίνοντες επιστήμονες στις ειδικές διατάξεις που έχουν φέρει από τα πανεπιστήμια τους και έχουν εγκαταστήσει στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Οι πτήσεις έχουν διάρκεια τρεις ημέρες. Κάθε ημέρα γίνονται 31 συνεχόμενες βουτιές. Συνολικά γίνονται 91 βουτιές, και πραγματοποιούνται πειράματα σε κάθε βουτιά του αεροσκάφους μέσα στο μισό λεπτό που δεν υπάρχει βαρύτητα.
Η ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από τους: Θεόδωρος Καραπάντσιος, καθηγητής τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Γιάννης Λούμπας μεταδιδακτορικός ερευνητής τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Σωτήρης Ευγενίδης μεταδιδακτορικός ερευνητής τμήματος Χημείας ΑΠΘ και Τριαντάφυλλος Τσιληπήρας, τεχνικός ΑΠΘ.