Ο κόσμος ήταν συγκεντρωμένος από νωρίς μπροστά από το Δημαρχείο του Αιγάλεω, επί της Ιεράς Οδού, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Μικροί και μεγάλοι, παρά τη ζέστη περίμεναν υπομονετικά το σκήνωμα της Αγίας Ελένης που άφησε για λίγο τη Βενετία μετά από 17 ολόκληρους αιώνες. Ποιος ξέρει; Ίσως και να ήταν η κατάλληλη στιγμή για να βγει από κει που φυλάσσεται. Άλλωστε, επισκέπτεται μια περιοχή που σίγουρα χρειάζεται να αντλήσει δύναμη από κάπου.
Πόντιοι και Κρητικοί κουβάλησαν στους ώμους τους το σκήνωμα της Αγίας Ελένης.
Μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές της ζωής της έζησε –και περιγράφει στο pontos-news.gr– η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» Σοφία Σαββίδου, η οποία μαζί με τρεις ζιπκαλήδες, τρεις βρακοφόρους από την Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας «Η Μεγαλόνησος» και εκπροσώπους της ελλαδικής Εκκλησίας παρέλαβαν το σκήνωμα από τη Βενετία και συγκεκριμένα από το ναό του Αγίου Μάρκου. «Καμία φωτογραφία δεν περιγράφει τα συναισθήματα που ζήσαμε», λέει η πρόεδρος. Ο κόσμος ρωτούσε τι γινόταν εκείνη τη στιγμή στη Βενετία και απαθανάτιζε το γεγονός. «Βγάλαμε την Αγία Ελένη από τη μοναξιά της», για να την προσκυνήσει ο ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος και να ενισχύσει την πίστη του, λέει.
Πίστη, ευλάβεια και δέος διέκρινε μέσα από το συνοδευτικό λεωφορείο, όπου βρισκόταν, όταν έστριψε στην Ιερά Οδό, λίγα χιλιόμετρα πριν αντικρίσει ο κόσμος το σκήνωμα. «Ακουμπούσαν το αυτοκίνητο που μετέφερε το σκήνωμα, με δάκρυα στα μάτια. Πάνω στην πίστη τους και στην ανάγκη να την αγγίξουν, επικρατούσε χάος», συμπληρώνει. Κόσμος έραινε με ροδοπέταλα το δρόμο όπου περνούσε η πομπή, κρατούσε αναμμένα κεριά και λιβάνιζε ακόμη και από τα μπαλκόνια, μας αναφέρει.
Μαζί με το σκήνωμα ήρθε και κομμάτι του Τιμίου Σταυρού. Αποδόθηκαν όλες οι αρμόζουσες τιμές.
Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης ξεκίνησε με μια μεγαλειώδη πομπή από το Δημαρχείο Αιγάλεω με κατεύθυνση το ναό της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Δήμο, όπου το υποδέχτηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Πολιτιστικά σωματεία με παραδοσιακές φορεσιές, σημαίες και λάβαρα, στρατιωτικά αγήματα και μπάντες –ανάμεσά τους και η φιλαρμονική Comitato Culturale Ricreativo Tessera Ve από τη Βενετία–, εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος πιστών συμμετείχαν στη λιτανευτική πομπή.
Δέος και συγκίνηση στη θέα του ιερού σκηνώματος
Το σκήνωμα μαζί με τον Τίμιο Σταυρό θα παραμείνουν για λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 15 Ιουνίου στην Αγία Βαρβάρα, στον ομώνυμο Δήμο. Στην Αθήνα βρίσκονται με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων του έργου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.