Από την Οδησσό, την πόλη όπου έζησαν μαικήνες του πνεύματος και της ελληνικής παιδείας όπως ο Γρηγόριος Μαρασλής και ο Αντώνιος Παπαδάκης, ξεκίνησε να χαράσσεται το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης εκτός συνόρων. Από τις 27 έως τις 30 Απριλίου στην πόλη της Ουκρανίας που ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 συναντήθηκαν 110 εκπαιδευτικοί και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από 13 χώρες.
Στην 1η Επιμορφωτική Συνάντηση Εκπαιδευτικών Ελληνικής Γλώσσας που ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, καθηγητές πανεπιστημίων και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα συναντήθηκαν με εκπαιδευτικούς, ομογενείς και αποσπασμένους, που διδάσκουν ελληνικά στην ανατολική Ευρώπη.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος ήταν ο σχεδιασμός του μέλλοντος της εκπαίδευσης για τον ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που κατοικεί στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου έως το Καζακστάν.
Σε πρακτικό επίπεδο, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο της διδασκαλίας των ελληνικών δεύτερης/ξένης γλώσσας, για τις διαστάσεις της ελληνικής παιδείας, και ταυτόχρονα οι ίδιοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν καλές πρακτικές.
(Φωτ.: Γραφείο Συντονίστριας Εκπαίδευσης Μαριούπολης)
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Φιλικής Εταιρείας στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Οδησσού, και ήταν αφιερωμένη στον Αντώνιο Παπαδάκη ο οποίος κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σημαντική περιουσία. «Ο αγώνας για την ελευθερία ξεκίνησε από εδώ», τόνισε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Ζουράρις και υπογράμμισε ότι ο αγώνας για τη διατήρηση της γλώσσας στο εξωτερικό στηρίζεται στις άοκνες προσπάθειες των εκπαιδευτικών.
Τη συνάντηση στήριξαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό, το Γραφείο Συντονίστριας Εκπαίδευσης Μαριούπολης και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Παντελής Β. Μπούμπουρας».