Σε μια σπουδαία ανακοίνωση για τον χριστιανισμό και την αρχαιολογία προχώρησαν ερευνητές στην Αμερική. Δήλωσαν πως η αρχαιότερη εικόνα της Παναγίας στον κόσμο είναι αυτή που προέρχεται από την αρχαία πόλη Δούρα Ευρωπό, που σήμερα βρίσκεται υπό την κατοχή των τζιχαντιστών στην Συρία.
Η εικόνα ανακαλύφθηκε στην πρωτοχριστιανική εκκλησία της πόλης και θεωρείται ότι απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Το περίεργο στην υπόθεση είναι πως η εικόνα δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα από το 1920, όμως έως πρόσφατα οι ερευνητές πίστευαν πως απεικόνιζε την Σαμαρίτισσα, τη γυναίκα που συνάντησε ο Ιησούς και την οποία περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Η εικόνα μάλιστα, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα, εκτίθεται στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου του Γέηλ, στις ΗΠΑ.
Ο μελετητής της Βίβλου δρ Μάικλ Πέπαρντ είναι εκείνος που –παρατηρώντας προσεκτικά το έργο– κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, όταν δηλαδή ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Μαρία ότι θα φέρει στον κόσμο τον Ιησού.
Δυστυχώς σήμερα η εκκλησία από όπου προέρχεται η εικόνα αυτή βρίσκεται σε περιοχή που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος, και στην οποία δεν έχει πατήσει αρχαιολόγος από το 2011.
Δορυφορικές εικόνες αποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές έχουν προβεί σε εκτεταμένες καταστροφές και λεηλασίες, ενώ η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι φαίνεται να έχουν μεταφερθεί από το σημείο της ανασκαφής δεκάδες αντικείμενα, των οποίων η τύχη παραμένει άγνωστη. Η ελληνιστική πόλη Δούρα Ευρωπός αποτελεί ένα από τα απτά παραδείγματα της συγχώνευσης μεταξύ του ελληνικού και των πολιτισμών της Ασίας. Ιδρύθηκε μετά το πέρας του Βαβυλωνιακού πολέμου από τον στρατηγό Νικάνορα.