Συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει για τη χρήση του μνημείου της Ροτόντας, μετά την τοποθέτηση από το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο του «Παλαιού Εγκαινίου» στην Αγία Τράπεζα κατά τη Θεία Λειτουργία της περασμένης Κυριακής. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε δημόσια το υπουργείο Πολιτισμού και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης απάντησε με δική της ανακοίνωση.
Ειδικότερα, το ΥΠΠΟ ζητάει από τη μητρόπολη να σεβαστεί τις αποφάσεις που αφορούν στο χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου, στο οποίο απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιουδήποτε λατρευτικού στοιχείου μόνιμου χαρακτήρα.
«Το μνημείο παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις που αρμόζουν με το χαρακτήρα του, μετά την κατά νόμο γνωμοδότηση του αρμόδιου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και σχετική υπουργική απόφαση. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σέβεται τις αποφάσεις που αφορούν στον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη και ζητά από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να κάνει το ίδιο».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «η Ιερά Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης έχει από χρόνια έγκριση για διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών κατ’ έτος. Φύλακας και διαχειριστής του μνημείου είναι κατ’ αποκλειστικότητα η αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το μνημείο είναι επισκέψιμο με εισιτήριο».
Να τοποθετηθεί σταυρός στη στέγη της Ροτόντας
Με το αίτημα να τοποθετηθεί σταυρός στη στέγη του μνημείου της Ροτόντας, το οποίο χαρακτηρίζει ως ναό του Αγίου Γεωργίου, επανέρχεται στο ζήτημα η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Στην ανακοίνωσή της η μητρόπολη κάνει λόγο για κακόβουλες αναφορές σε βάρος της, οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας και δεν έχουν σχέση με την αλήθεια.
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος (φωτ.: flickr / imthessalonikis)
Παράλληλα, σημειώνει ότι το «Παλαιό Εγκαίνιο» μεταφέρθηκε στο ναό, τοποθετήθηκε και φυλάσσεται ως ιερό κειμήλιο μαζί με τμήμα του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου σε ανάλογο διαμορφωμένο χώρο, γνωστό στην αρχαιολογική υπηρεσία. Τέλος, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει διάφορα ιστορικά στοιχεία που τονίζουν τη χριστιανικότητα του μνημείου, σημειώνοντας ότι στα περίπου τρία τέταρτα της ιστορίας της η Ροτόντα υπήρξε και συνεχίζει να υφίσταται ως «χριστιανικός ιερός μνημειακὸς ναός».
Διαβάστε ΕΔΩ την μακροσκελή ανακοίνωση της μητρόπολης.