Όλα πήγαν βάσει του προγράμματος που είχε ανακοινωθεί κατά την εκτόξευση του Soyuz από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, στις 10:13 ώρα Ελλάδας. Τα δύο μέλη της αποστολής, ο Πόντιος κοσμοναύτης Φιοντόρ (Θεόδωρος) Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος και ο Αμερικανός αστροναύτης Τζακ Φίσερ, έφτασαν έξι ώρες αργότερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Με την άφιξή τους τα μέλη του πληρώματος του ISS ανέρχονται πλέον σε πέντε και έχουν μπροστά τους πεδίο δόξης λαμπρό, καθώς αναμένεται να πραγματοποιήσουν τους επόμενους 4,5 μήνες περίπου 250 επιστημονικά πειράματα σε τομείς όπως η βιολογία, η φυσική, η τεχνολογία κ.α. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται πειράματα για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας φαρμάκων κατά του καρκίνου, αλλά και πειράματα για τη φυσιολογία των φυτών και την ανάπτυξή τους στο διάστημα.
Το ερευνητικό έργο της πενταμελούς ομάδας του ISS αναμένεται να συνδράμει ο εξοπλισμός που μεταφέρει το σκάφος Cygnus της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Orbital ATK, το οποίο θα υποδεχτεί ο Γιουρτσίχιν, το Σάββατο 22 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι το Cygnus μεταφέρει και τους δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρους, μεταξύ των 38 που κατασκεύασαν φοιτητές από όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η NASA, στις 12 Μαΐου ο Τζακ Φίσερ και η Aμερικανίδα διοικητής του ISS Πέγκι Γουίτσον θα πραγματοποιήσουν την 5η για φέτος «βόλτα» στο διάστημα, με στόχο την αντικατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού, απαραίτητου για την πραγματοποίηση των νέων πειραμάτων.
Η σύνδεση με τον Λευκό Οίκο
Στις 24 Αυγούστου ο Πόντιος κοσμοναύτης θα έχει την ευκαιρία να «γνωρίσει» τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την κόρη του Ιβάνκα, που θα επικοινωνήσουν από το Λευκό Οίκο επί 20 λεπτά με τον ISS, όπως ανακοίνωσε η NASA.
Η επιθυμία τους είναι να συγχαρούν την 57χρονη Αμερικανίδα αστροναύτη και βιοχημικό Πέγκι Γουίτσον, η οποία εκείνη τη μέρα θα σπάσει το τωρινό ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα των 534 ημερών, ξεπερνώντας πλέον τον Αμερικανό συνάδελφό της Τζεφ Γουίλιαμς.